Floquet de Neu i la Barcelona preolímpica

Redacció L'Avenç

divendres, 22 de juliol del 2016

Floquet

Recepció de Floquet de Neu per l’alcalde Jose María de Porcioles. Barcelona 18-3-1967 | © Pérez de Rozas / Arxiu Fotogràfic de Barcelona

El Museu Etnològic de Barcelona us convida a repensar la memòria colonial a través de l'exposició "Ikunde. Barcelona, metròpoli colonial", que mostra la relació entre Barcelona i la Guinea continental. [+]

El goril·la albí del Zoo de Barcelona, el Floquet de Neu, va ser, durant molts anys, una de les figures més emblemàtiques de la ciutat de Barcelona. Tanmateix, es sabien els seus orígens? I, encara més, era coneguda la seva vinculació amb el passat colonial de Barcelona?

Entre el 1777 i el 1778, per mitjà dels tractats de Sant Ildefons i del Pardo, Portugal va cedir a Espanya l’illa de Fernando Poo (Bioko) i els seus drets comercials sobre la part adjacent del continent. El primer governador espanyol va prendre possessió de l’illa el 1858, però el seu domini no es va poder fer efectiu fins a dues dècades més tard. A més, el control sobre la zona continental, Río Muni, va haver d’esperar fins a 1885-1890. El 1926, tots dos territoris i les illes d’Annobón, Corisco, Elobey Gran i Elobey Petit van formar la Guinea Espanyola.

Barcelona, com a ciutat comercial i industrial que era, no va ser un port perifèric dins la complexa trama colonial espanyola, sinó un dels seus nòduls centrals. Des de finals del segle XIX, la rica activitat industrial radicada a la Ciutat Comtal havia estimulat una important transferència d'inversions cap a aquella colònia llunyana, mentre els missioners claretians, des de la seva seu a Vic, s'encarregaven de les tasques d'evangelització de les poblacions autòctones. A mesura que es consolidava l'empresa colonial, l'explotació de les riqueses del territori —cacau, cafè i fustes nobles, principalment— es va veure secundada per una xarxa cada cop més nombrosa i diversa de colons i de projectes, alguns dels quals foren concebuts sota criteris científics.

Un dels considerats majors triomfs va ser la creació, l’any 1959, del Centro de Experimentación y Adaptación Animal Ikunde, un nom que, avui en dia, és ben poc recordat a Barcelona. La instal·lació, situada a pocs quilòmetres de Bata, la capital de la Guinea continental, constituí la plataforma d’acció de l’Ajuntament de Barcelona en aquella colònia africana i permetia l’exportació d’espècies exòtiques a zoològics europeus, incloent el de la Ciutat Comtal.

Floquet 2

DNI del Floquet de Neu | © Zoo de Barcelona

El mes d’octubre de 1966, tot just dos anys abans que finalitzés l’aventura colonial espanyola a Guinea, el descobriment d’un espècimen albí de goril·la a les selves guineanes va esdevenir una fita inesperada. Capturada pels camperols que prèviament havien disparat contra la mare, la cria, d’entre dos i tres anys, va acabar en mans de Jordi Sabater Pi, responsable del centre Ikunde, fundat per l’Ajuntament de Barcelona el 1959. L’excepcionalitat de l’animal, que fou traslladat setmanes més tard al Zoo de Barcelona, immediatament el va convertir en motiu d’atenció internacional. Així, en el clima d’incertesa que vivia Barcelona a la dècada de 1970,el Floquet de Neu es va erigir com una icona atractiva i moderna, en un dels ambaixadors més cèlebres d’una ciutat amb un relat que no va canviar definitivament fins a l’organització dels Jocs Olímpics de 1992.

Aquesta història i moltes més al Museu de Cultures del Món de Barcelona que acull, fins al 5 de febrer de 2017, l'exposició "Ikunde. Barcelona, metròpoli colonial" organitzada pel Museu Etnològic de Barcelona.

INFORMACIÓ:

Dates: fins al 5 de febrer de 2017

Lloc: Museu de Cultures del Món (Montcada, 12, Barcelona).

PER SABER-NE MÉS:

Us recomanem els següents quatre articles, disponibles al web del Museu, relacionats amb el contingut de la mostra: "Copito de Nieve, d'Ikunde a Barcelona", "Barcelona, metròpoli colonial?", "Els objectes d'Ikunde" i "Ikunde, un bocí de Barcelona a l'Àfrica central".

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.