En record de José María Nunes

Redacció L'Avenç

dijous, 14 de juliol del 2016

Nunes

La Filmoteca de Catalunya ha preparat tres sessions de cinema i lectura de textos dedicades a la figura d'aquest gran escriptor i cineasta d'origen portuguès. [+]

En motiu de l’exposició “Nunes, més enllà del temps” a l’Arts Santa Mònica, la Filmoteca de Catalunya ha organitzat “En record de José María Nunes” i s’ha afegit a la reivindicació d’aquest creador de ficcions lliure i atípic tan vinculat a l'Escola de Barcelona.

Les dues primeres sessions de l’activitat es dedicaran a Mañana (1957), una pel·lícula d’episodis en la qual quatre històries mostren la duresa d’afrontar la realitat. Aquest primer llargmetratge del cineasta pretén plantejar una realitat tan decebedora que només es pot viure amb la il·lusió que tot pot ser millor si un s’ho proposa. Abans de la projecció, la presentació del film anirà a càrrec de Mriona Bruzzo, cap del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca, i Joan M. Minguet, professor d’Història de l’Art Contemporani i d’Història del Cinema a la UAB.

El dimarts dia 19 es projectarà Santa Rosalía con Castellbisbal (2013), un breu film sobre Nunes amb direcció, guió i fotografia de Joan Vall Karsunke. “Santa Rosalía con Castellbisbal és poder escoltar i sentir. Nunes, el creador, repeteix, només per a mi, les paraules i les frases que un dia em van impactar en contemplar la seva obra”, ha expressat el mateix director, que presentarà personalment el seu treball. Un cop finalitzada la projecció, s’invocarà el Nunes pensador per mitjà de la lectura de textos seus, que anirà a càrrec dels seus amics Lluís Valentí, Joan Vall, Belen Fabra, José María Blanco, Joan M. Minguet, Josep Farràs, Empar Rosselló, Rosa Llinàs, Santi Lapeira, Virginia Nunes i Julio Lamaña.

INFORMACIÓ:

Dates: 15 de juliol a les 19:30h; i 19 i 21 de juliol a les 18:30h

Lloc: Filmoteca de Catalunya (Plaça de Salvador Seguí, 9, Barcelona).

PER SABER-NE MÉS:

Al número actual de L'Avenç, trobareu l'article "Un deute amb Nunes" de Felix Fanés, on el catedràtic d'història de l'art de la UAB bateja al cineasta com a artista de la gana degut a la seva resistència i disposició màxima a dur a terme la seva obra. En destaquem el següent fragment:

Quan la dictadura va intentar retallar-li veu, no va conformar-s'hi i, per no deixar de fer cine, va situar-se extramurs del sistema, en el fred de la intempèrie. Quan amb la democràcia la suprem raó econòmica va expulsar-lo definitivament a les tenebres de la marginalitat, el director va continuar, tant si com no, realitzant la seva obra. La situació era difícil. Nunes no descendia d'una nissaga amb recursos. Però contra tot i contra tothom, mogut pel foc interior que l'abrandava, no va aturar-se.

Podeu consultar més informació sobre l'activitat aquí.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.