Els mitjans de comunicació després del franquisme

Redacció L'Avenç

dimarts, 19 de abril del 2016

El Memorial Democràtic organitza la taula rodona "Els mitjans de comunicació en català després del franquisme"; amb Jordi Maluquer, Joaquim Maria Puyal, Montserrat Minobis i Sergi Schaaff. Moderarà la sessió Jaume Guillamet. És avui a les 19h al Col·legi de Periodistes de Catalunya. [+]

Una de les conseqüències de la Guerra Civil fou l’intent d’aniquilació de la llengua i la cultura catalanes per part del règim franquista. Durant quasi mig segle, els mitjans de comunicació en català van desaparèixer i la llengua va esdevenir invisible a l’esfera pública.

Ara fa quaranta anys, el 1976, començava, però, una tímida recuperació amb la primera publicació del diari Avui, el 23 d’abril, les primeres emissions de "Futbol en català", el 5 de setembre, i els primers programes en català a Ràdio Barcelona, que va començar la seva programació el 13 de desembre. Un parell d’anys abans, el Centre de Producció de Programes de TVE a Catalunya havia començat a emetre regularment en català.

Amb motiu del 40è aniversari d’aquests fets, el Memorial Democràtic i el Col·legi de Periodistes de Catalunya han organitzat una taula rodona amb alguns protagonistes destacats dels mitjans de comunicació en català d’aquells d’anys.

Hi participaran: Jordi Maluquer, periodista i director del diari Avui (1977-1982); Joaquim Maria Puyal, periodista i locutor de ‘Futbol en català’ a Ràdio Barcelona; Montserrat Minobis, periodista i entrevistadora a Ràdio 4 i Sergi Schaaff, realitzador de televisió als Estudis Miramar i cap de programes de TVE a Catalunya. Moderarà la taula Jaume Guillamet, catedràtic de periodisme de la Universitat Pompeu Fabra.

INFORMACIÓ:

Data: 19 d'abril a les 19h

Lloc: Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya, 10, Principal)

PER SABER-NE MÉS:

L'any 2014 L'Avenç va publicar El desafiament català, a cura de Jaume Guillamet. El títol del llibre està inspirat en el de l’editorial del diari Le Monde del 10 de febrer de 1976. “El desafiament català” és el que Catalunya planteja i afronta a l’hora de contribuir a l’establiment d’un règim democràtic a Espanya que porti al reconeixement de la seva personalitat política i cultural.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.