El Museu presenta...

Redacció L'Avenç

divendres, 08 de juliol del 2016

Medalles

Cròniques de les creuades. Miniatura d'Isabel de Japhe, reina de Jerusalem, que mostra un conjunt de cavalls altament guarnits. Wien, Österreichische Nationalbibliothek, Ms. 2533 (Segle XV) © de la fotografia: Oronoz

La pràctica del guarniment del cavall és una tradició tan antiga com l'ús dels equins, però té un moment àlgid a l'antiguitat i a l'edat mitjana. El Museu d'Història de Catalunya us convida a visitar la seva nova col·lecció dins el programa "El museu presenta...", conformada per medalles i aplics de guarniments equins medievals i disponible fins al 30 d'octubre. [+]

La decoració en arnesos equins és un costum que es remunta, com a mínim, als temps de la República Romana. En les desfilades i les competicions esportives, els cavalls s’adornaven amb discs i peces penjants per tal de garantir la singularitat, l’esplendor i la solemnitat que es mereixien aquests esdeveniments. La decoració es circumscrivia als elements defensius, com ara pitrals i testeres però també s’aplicava a altres elements, com ara frens, regnes, brides i estreps. Aquesta mena de decoracions pretenien sobretot manifestar l'estatus social i la dignitat guerrera del genet.

Més tard, ja en els segles centrals de l’edat mitjana, aquest art decoratiu va viure una revifalla, degut bàsicament a l’existència d’una civilització feudal que considerava necessària l’ostentació pública del rang i l’estatus social. Alguns dels penjants que duien els cavalls, amb motius vegetals, geomètrics, personatges o escenes de cacera, eren considerats amulets i talismans, ja que es creia que protegien de les desgràcies, especialment si havien estat beneïts.

A Catalunya, les decoracions metàl·liques equines de les brides i de la resta de l’arnès es deien xapes. Els materials usats eren l’argent i el coure. Les xapes solien sobredaurar-se, i a vegades s’esmaltaven amb la tècnica del champlevé, consistent a excavar el metall per poder-hi aplicar l’esmalt. Aquestes xapes rebien el nom d’esmalts. Ela esmaltadors de Llemotges (França) eren famosos per aquesta artesania, però hi havia produccions locals destacades.

El MHC ha recollit un total de 10 medalles i 2 aplics de guarniments de cavalls medievals, datades entre els segles XIII i XV. Alguns dels motius representats són cignes, símbol de noblesa i dignitat davant la mort; paons, símbol d’eternitat, prudència, modèstia i bon govern; o unicorns, un motiu molt popular durant el segle XV, per cert, i que és símbol de força, velocitat, esperit indomable i resurrecció.

Una de les xapes més ben conservades que integra la col·lecció és aquest esmalt que representa un lleó, símbol de noblesa i ferotgia, que encara conserva l’esmalt i permet observar a cop d’ull la tècnica del champlevé.

Xapa

INFORMACIÓ:

Data: fins al 30 d'octubre

Lloc: Museu d'Història de Catalunya (Palau de Mar, Plaça de Pau Vila, 3, Barcelona).

PER SABER-NE MÉS:

Al web del Museu podeu llegir més informació sobre l'exposició.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.