Dues línies terriblement paral·leles

Redacció L'Avenç

dimarts, 31 de maig del 2016

Dues línies

Avui a les 19.30 a la llibreria Abacus Balmes tindrà lloc la presentació de la reedició del llibre Dues línies terriblement paral·leles, de Francesc Grau Viader (Club editor) amb l'historiador Agustí Alcoberro i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs. [+]

Un soldat adolescent escriu al seu diari el que li passa al front. Destinat amb la Lleva del Biberó a una unitat de xoc, participa en els combats més cruents de la Guerra Civil. Nits de conversa, escapades a la ciutat deserta, grans amistats i matances barrejades amb jocs d'infants: tot això desfila davant d'uns ulls que no havien arribat a veure gaire més que les parets de l'escola.
La narració de Viader és punyent, com ho són necessàriament els relats de guerra, i no estalvia la cruesa dels detalls. El títol fa referència a les dues línies de trinxeres, que no poden trobar-se mai.
Francesc Grau i Viader (1920-1997) va lluitar al front d’Aragó i al de l’Ebre entre l’abril de 1938 i el gener de 1939, formant part de la lleva del biberó. Encara un adolescent, Grau escriu un diari sobre combats, nits de conversa, escapades a la ciutat deserta, matances inoblidables barrejades amb jocs d’infants, i que malauradament es va perdre. Després d’uns anys retingut en camps de concentració, i posteriorment a l’exèrcit, torna a Calella, on fa d’escriptor, professor de català i animador de la vida cultural. El 1978, als gairebé seixanta anys, emprèn la tasca de reconstruir el relat del dietari, i publica el llibre que ara es reedita. L'acompanya amb un postfaci l'historiador Agustí Alcoberro, professor de la Universitat de Barcelona i durant anys director del Museu d'Història de Catalunya.

INFORMACIÓ:

DATA: Dimarts 31 de maig de 2016, a les 19.30h
LLOC: Llibreria Abacus (Balmes, 163)

PER SABER-NE MÉS:

Maria Bohigas relatà aquí la història de la publicació del llibre.

També a L’Avenç va escriure sobre aquesta experiència en un relat de 1979 i que vam recollir en el llibre Temps era temps. Records de mig segle (1931-1975), en una edició no venal de l'any 2009.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.