Conveni per a la recuperació del Rec Comtal

Redacció L'Avenç

dimarts, 24 de maig del 2016

rec-comtal-a-Vallbona-fotoJAF

La Fundació Agbar i l’Ajuntament de Barcelona signen el tercer conveni per recuperar el Rec Comtal de Barcelona. [+]

El Rec Comtal és la sèquia medieval que, nodrint-se de les aigües freàtiques del riu Besòs, va abastar d’aigua Barcelona des fa mil anys i fins al segle XIX. Fa tres anys, l’inici de la col·laboració entre la Fundació Agbar i l’Ajuntament de Barcelona va permetre que s'iniciés el projecte de recerca “De l’aqüeducte romà al Rec Comtal: dos mil anys d’abastament d’aigua a Barcelona”, l’objectiu del qual va ser donar a conèixer el valor patrimonial i arqueològic d’aquesta canalització medieval. El projecte ha permès identificar bona part dels elements de la sèquia comtal i la seva evolució. Precisament les darreres troballes arqueològiques a la plaça de les Glòries i al carrer del Dos de Maig han accelerat el pla per protegir i rehabilitar el Rec Comtal des de Montcada i Reixac fins al districte de Ciutat Vella, fet que implicarà en un futur proper la creació d’un eix interurbà naturalitzat que garanteixi la protecció dels vestigis d’una infraestructura clau per entendre el creixement i l’evolució de Barcelona en els darrers segles.

L’acord, el tercer que signen, vol contribuir a la recuperació de 22 zones del traçat del Rec, i preveu la creació d’un web doc -un documental interactiu amb una interfície web- que permetrà viure una experiència interactiva personalitzada sobre la sèquia medieval. El conveni donarà continuïtat a la tasca de recuperació de 22 zones del traçat del Rec Comtal amb zones lúdiques, de repòs i d’interpretació de les restes arqueològiques, amb les quals es vol potenciar el caràcter natural i agrícola dels espais adjacents en què es pot recuperar l’aigua d’una de les infraestructures hidràuliques més importants de la ciutat comtal. A la geografia actual de Barcelona, el Rec passa pels districtes de Ciutat Vella, Sant Martí, l’Eixample, Sant Andreu i Nou Barris.

La creació d'aquest web doc oferirà a la ciutadania diverses experiències de visita relacionades amb el Rec Comtal. A través de vídeos amb entrevistes vivencials a veïns, historiadors i arqueòlegs; galeries d’imatges històriques del Rec, il·lustracions i gravats històrics; recreacions en 3D de la sèquia comtal i de canalitzacions hidràuliques o de plànols antics georeferenciats, entre d’altres, els usuaris podran construir la seva pròpia experiència del Rec Comtal, des de diverses vessants: la vivencial, la històrica, l’arquitectònica, la urbanística, la cientificotècnica, etc.

PER SABER-NE MÉS:

Compartim les línies d'"El Rec Comtal, una infraestructura hidràulica mil·lenària del Pla de Barcelona", de Manel Martín (núm. 255, gener de 2001).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.