Conferència de Josep M. Muñoz a Nova York

Redacció L'Avenç

dimarts, 20 de setembre del 2016

KJCC_Josep_email

El director de L'Avenç, Josep M. Muñoz, en residència temporal al King Juan Carlos I of Spain Centre durant la tardor de 2016, pronuncia aquesta matinada la primera conferència pública a la New York University "A New Farewell to Spain? Catalonia, the Spanish Crisis, and the Echoes of 1898", sobre "el problema català" a l'estat espanyol, fonamentant que no és un fet actual, sinó que es tracta d'una continuïtat històrica que es remunta al 1898, amb el col·lapse de l'Imperi espanyol colonial, i la consegüent aparició del nacionalisme polític català. [+]

A Espanya avui en dia, se senten vells laments sobre les noves crisis. L'impacte durador de la crisi financera del 2008 i les seves conseqüències socials han produït un nou pessimisme persistent, que ha enfosquit les dècades de creixement econòmic i el benestar social que Espanya aconseguí amb un govern democràtic i la integració a la Unió Europea. Catalunya és un element crucial en l'actual crisi espanyola. A partir del 2010, un gran moviment inclusiu i democràtic a favor de la independència de Catalunya ha guanyat una força inèdita (i imprevista). Les paraules "Adéu, Espanya" que el poeta Joan Maragall va escriure el 1898 es veuen pronunciades de nou, amb una nova intenció política.

La conferència, titulada "A New Farewell to Spain? Catalonia, the Spanish Crisis, and the Echoes of 1898" defensa que el discurs actual a Catalunya i la voluntat de la seva autonomia no són un nou moviment, ni una simple resposta a la recent crisi nacional. El "problema català" té les seves arrels en les convulsions polítiques espanyoles de 1898, quan, enmig del col·lapse de l'imperialisme espanyol, el renaixement cultural català es va convertir en un moviment polític nacional. Des de llavors, el catalanisme polític ha estat un element fonamental en la configuració de la democràcia a Espanya. Enmig de les narratives i el pessimisme, els desacords sobre el passat persisteixen, i els ecos del 1898 retornen als problemes del present.

Josep M. Muñoz ocupa la Càtedra de Cultura i Civilització Espanyola Joan Carles I aquest semestre a la Universitat de Nova York. Muñoz és historiador i director de L'Avenç des de 1999. Va rebre el seu Doctorat en Història per la Universitat de Barcelona i la seva recerca ha estat molt centrada en la figura i l'obra de l'historiador Jaume Vicens Vives, incloent el seu llibre premiat Jaume Vicens Vives (1910-1960). Una biografia intel·lectual (1997), i altres exposicions i publicacions amb motiu del centenari del naixement Vicens Vives, el 2010. El seu últim llibre Temps present, temps passat (2016) recull una selecció de les seves celebrades entrevistes a L'Avenç.

INFORMACIÓ:

Data: 20 de setembre de 2016 (7:00pm, hora local)

Lloc: Auditori del KJCC (53, Washington Square South, NY)

PER SABER-NE MÉS:

La conferència estarà disponible al web del King Juan Carlos I of Spain Centre d'aquí uns dies.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.