Commemoració dels 80 anys de l'inici de la Guerra Civil

Redacció L'Avenç

divendres, 15 de juliol del 2016

Soldat

Imatge acolorida d'un combatent republicà en l'acte celebrat pel CADCI en homenatge a Jaume Compte, caigut el 6 d'octubre de 1934. Barcelona, 6 d'octubre de 1937. © ANC

Aviat farà 80 anys de l’inici de la Guerra Civil Espanyola, un episodi que va capgirar el rumb històric d’aquest país. Catalunya prepara una sèrie d’actes per commemorar aquell 18 de juliol de 1936. [+]

Aquests dies, a punt de celebrar els 80 anys de l’inici de la Guerra Civil, el 18 de juliol de 1936, Catalunya es prepara per fer memòria des fets del 36 i homenatjar la lluita catalana en el conflicte bèl·lic.

L'últim assaig

El projecte de commemoració dels 80 anys de l’inici de la Guerra Civil impulsat pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat pretén recordar l’aixecament militar del 1936 contra la Segona República i homenatjar les persones que van patir els seus efectes. En l’acte de presentació celebrat a la plaça Sant Felip Neri, el conseller Romeva va denunciar l’amnèsia col·lectiva envers aquest passat que ha imperat des del franquisme i la transició, afirmant que cal acabar amb la “institucionalització de la desmemòria” injusta i perjudicial tant per les víctimes com per les generacions presents i futures. Des de Cataunya, la commemoració busca fer justícia en el present a la memòria de la Guerra Civil i també donar suport solidari als conflictes encara vius avui en dia.

80 anys

El programa d’activitats dels 80 anys de la Guerra Civil, impulsat amb la col·laboració d’administracions locals, institucions de memòria històrica i universitats catalanes, entre d’altres, inclou diversos actes commemoratius que abastaran tot el territori català i també tindrà caràcter internacional, amb exposicions, conferències, jornades i homenatges a diferents països europeus.

“L’últim assaig” és com s’anomena l’acte institucional d’inauguració del projecte, que es celebrarà el dilluns 18 de juliol a les 19.30h al Palau de la Música Catalana. L’acte, en què participaran les institucions i entitats del país, serà un homenatge a totes les persones que van patir els estralls de la guerra, i també a la figura de Pau Casals i al seu paper durant aquella jornada del 1936, com a reivindicació dels valors universals de pau, justícia i reparació.

“Jo vull la pau, però no l’oblit”

Un cop esdevingut el cop militar del juliol de 1936, organitzacions obreres i homes i dones sense filiació expressa, amb el suport de la Guàrdia Civil i altres forces lleials a la República, van aconseguir la victòria sobre els colpistes a Barcelona. 80 anys després de la lluita de tots aquests ciutadans anònims, l’Ajuntament de la ciutat, a través del Comissionat de Programes de Memòria, ha organitzat diversos actes de caràcter obert per tots els districtes barcelonins. A més d’homenatjar la lluita popular i igualitària de Barcelona a favor dels drets socials i nacionals assolits, la iniciativa vol emfatitzar la importància de la memòria dels fets passats i ho fa ajudant-se del següent vers del poeta Màrius Torres: “Jo vull la pau, però no l’oblit” (1942). Els diversos esdeveniments del conflicte bèl·lic han arribat fins avui en dia i continuaran estant presents en la identitat de Barcelona.

80 anys

L’acte central de commemoració serà el 18 de juliol i tindrà lloc de forma simultània a tots els districtes de la ciutat. A les 19.30h, es recitaran els versos de l’“Oda a Barcelona”, creada per Pere Quart (Joan Oliver), i així s’invocarà la Barcelona revolucionària del 36. Tot seguit, diverses formacions musicals de la ciutat interpretaran l’“Oda a l’alegria” de Ludwig van Beethoven, que Pau Casals no va poder interpretar com tenia previst durant l'Olimpíada Popular i que va prometre “tocar-la de nou quan hi hagués pau”.

Una altra acció rellevant que ha organitzat l’Ajuntament per commemorar aquests 80 anys és la col·locació, el proper dia 19 de juliol, d’un total de deu lones repartides per diferents espais de Barcelona que estaran penjades fins al dia 29. “Barcelona in memoriam 19.07.1936 – 19.07.2016” és el text que figurarà en aquestes lones, juntament amb el vers de Màrius Torres que hem citat anteriorment.

Tot seguit, trobareu un llistat d’algunes de les activitats en commemoració dels 80 anys que es celebraran a Catalunya.

Podeu seguir les activitats d'aquests amb les etiquetes #80guerracivil #bcn1936

Actes i activitats commemoratius

- “La Guerra Civil al Raval”. Ruta que explica com va ser l’inici del conflicte en aquest barri. Dissabte 16 de juliol a les 10.30h (cal inscripció prèvia).

- “Experiència Centelles. Especial 80 aniversari”. Itinerari pels escenaris de les fotografies d’Agustí Centelles fetes durant les primeres hores de la Guerra Civil. Diumenge 17 de juliol a les 10h (cal inscripció prèvia).

- "80 anys de la Guerra Civil". Projecció de Barcellona, ferita aperta amb presentació a càrrec de la directora Mònica Uriel. Diumenge 17 de juliol a les 19h. Sala Chomón de la Filmoteca de Catalunya.

- “La victòria contra el feixisme. Barcelona 1936. 80 anys de la Guerra Civil espanyola”. Jornada organitzada pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya i l’Observatori Europeu de Memòries. Dilluns 18 de juliol de 10 a 13h (cal confirmació). Aula Capella de la Universitat de Barcelona.

- Acte commemoratiu dels 80 anys de l’inici de la Guerra Civil Espanyola amb una lectura de les actes municipals de l’Ajuntament de Ripoll. Dilluns 18 de juliol a les 19h. Sala de Plens de l’Ajuntament de Ripoll.

- Acte d’homenatge als diputats i treballadors del Parlament de Catalunya que foren víctimes del règim franquista. Dimarts 19 de juliol a les 18h (cal inscripció prèvia). Palau del Parlament de Catalunya.

- Acte institucional en record dels 80 anys de l’inici de la Guerra Civil. Dimarts 19 de juliol a les 19h. Sala d’actes del Casal de Cultura de Matadepera.

- “La revolució obrera i popular: 19 de juliol de 1936”. Dins del cicle temàtic “L’aventura de conèixer”, aquesta conferència vol fer memòria dels inicis de la Guerra Civil i la revolució. Dimarts 19 de juliol a les 19h. Biblioteca Gòtic Andreu Nin de Barcelona.

- “Música en temps de guerra”. Aquesta vetllada pretén mostrar el ric panorama musical de Barcelona durant els anys de la Guerra Civil, tot acompanyant-lo de la lectura de textos sobre el conflicte. Dimarts 19 de juliol a les 19h (cal reserva prèvia). Refugi 307 del MUHBA.

- “80è aniversari de l’esclat de la Guerra Civil”. Xerrada-col·loqui. Dimarts 19 de juliol a les 19.30h. Centre de Lectura de Reus.

- “¿Quieres venir a tomar una copa con García Lorca?”. Vetllada literària amb poemes i cançons del poeta executat als inicis de la Guerra Civil Espanyola. Divendres 22 de juliol a les 19h. Sala Josep Maria Anglada de la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll.

- Presentació del DVD de la memòria oral de la Guerra Civil. Dissabte 23 de juliol a les 12h. Ajuntament de Caldes de Montbui.

- Ofrena floral al Monument de la Pau organitzada per l’Agrupació de supervivents de la lleva del Biberó. Dilluns 25 de juliol a les 12h. Cota 705 de la serra de Pàndols.

- “Lo setge”. Ruta pels carrers de Vilalba dels Arcs i al Centre d’Interpretació Soldats a les Trinxeres de la mateixa població. Diumenge 7 d’agost a les 11h (cal inscripció prèvia).

- “La xarxa sanitària”. Ruta pels carrers de Batea i visita al Centre d’Interpretació Hospitals de Sang de la mateixa població. Diumenge 28 d’agost a les 11h (cal inscripció prèvia)

- “Les guerres civils a l’època contemporània”. Col·loqui Internacional Walter Benjamin 2016. Divendres 30 de setembre, i dissabte 1 i diumenge 2 d’octubre. Portbou (diversos espais).

- “A 80 anys del cop d’Estat de Franco. La Generalitat de Catalunya i La Guerra Civil (1936-1939)”. Simposi orgnaitzat amb l’objectiu d’analitzar el paper de La Generalitat de Catalunya durant el conflicte. Dijous 1, divendres 2 i dissabte 3 de desembre. Sala Pere Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans de Barcelona.

- “En record de l’Exili”. Trobada amb reunió d’entitats memorialistes i itinerari pels camis de l’Exili. Divendres 3 i dissabte 4 de febrer de 2017. Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera.

Exposicions

- “Les veus de les dones: guerra civil, franquisme i transició”. Exposició que pretén il·lustrat el paper imprescindible de les dones durant moments tan crucials de la nostra història com són la guerra civil, el franquisme i la transició a la democràcia. Del 5 de maig al 31 d’octubre. Vestíbul de l’Arxiu Històric de Barcelona.

- “Arquitectura Espanyola, 1939-1975”. Exposició sobre la utilització de mà d’obra forçada per part de la dictadura franquista per a la reconstrucció del país. De l’11 de juny al 30 de setembre. Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera.

- “Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència”. Exposició que fa un repàs dels grans chefs d’aquells anys. Del 18 de juny al 2 d’octubre. Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera.

- “Pssst!... passa-ho! La lluita per la democràcia a Catalunya (1936-1975)”. Exposició que ofereix una visió sintètica i acurada de l’activitat clandestina durant el Franquisme. De l’1 al 29 de juliol. Espai 1880 de l’antic vestíbul de l’Ajuntament de Gelida.

- “Àlvar d’Orriols. Les fogueres del Pertús. Il·lustracions d’un exili”. Exposició que mostra una trentena de dibuixos elaborats per Orriols mentre vivia el llarg i difícil camí de l’exili. Del 2 de juliol al 4 de setembre. Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera.

- “Els jocs oblidats. L’Olimpíada Popular del 36”. Exposició que presenta l’Olimpíada Popular que s’havia de celebrar durant la setmana del 19 al 26 de juliol de 1936 a Barcelona. Del 8 al 29 de juliol. Vestíbul de CCOO de Catalunya.

- “80 anys de l’inici de la Guerra Civil Espanyola”. Espai que ofereix una selecció de llibres, revistes i documentals sobre la Guerra Civil. Del 15 al 30 de juliol. Biblioteca Lambert Mata de Ripoll.

- “Documents de la guerra (1936-1939)”. Exposició de 20 documents de correspondència oficial, provinents del fons documental de l’Ajuntament de Matadepera, que presenten pinzellades del conflicte civil. Del 18 al 29 de juliol. Sala d’actes del Casal de Cultura de Matadepera.

- “Abans d’ahir”. Exposició fotogràfica d’Andreu Caralt que presenta una mirada crua, trista però real de la Segona Guerra Mundial i de la Guerra Civil Espanyola. Del 25 de juliol a l’11 de setembe. Espai de la Batalla de l’Ebre a Corbera d’Ebre.

- “Fugi(R)efugi”. Exposició de creacions d’una trentena d’artistes que comparteixen un mateix fil conductor: el concepte de Refugiat. Del 7 d’octubre al 6 de novembre. Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera.

- “Fu la Spagna. La mirada de Mussolini sobre la Guerra Civil Espanyola”. Exposició de fotografies de diverses col·leccions privades conservades a l’Arxiu Provincial de Bolzano. De l’1 de novembre de 2016 al 28 de febrer de 2017. Museu d’Història de Catalunya (Barcelona).

- “De Badostáin a Berlín Oriental. Història i compromís de les germanes Úriz”. Exposició temporal sobre les figures compromeses de les professores Pepita i Elisa Úriz Pi. Del 12 de novembre de 2016 al 5 de febrer de 2017. Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera.

Altres

- "Dones a la Guerra Civil". Extensa guia bibliogràfica elaborada pel Centre de documentació de l'Institut Català de les Dones. Conté referències a una selecció d'assaigs, biografies, relats personals i ficcions narratives i gràfiques sobre l'actuació i la participació de les dones catalanes a la Guerra Civil Espanyola.

- “Guerra i fam a Santa Cristina d’Aro”. Projecció per internet d’aquest documental per capítols. A partir del 18 de juliol. Youtube.

- “Els darrers dies de la Catalunya republicana”. Obra de teatre. Poblacions: Vilanova del Camí (10 de setembre), La Pobla de Claramunt (8 d’octubre), Capellades (15 d’octubre) i Igualada (28, 29 i 30 d’octubre).

PER SABER-NE MÉS:

Per a més informació sobre els diversos actes i la commemoració dels 80 anys podeu visitar el web de la Generalitat dels "80 anys de la Guerra Civil" i el de l'Ajuntament sobre els "80 anys de la guerra i la revolució a Barcelona".

L'Avenç ha editat dos volums, La rereguarda en guerra. Catalunya 1936-1937 i Territori capital. La guerra civil a Cataluya, 1937-1939, fruit d'una recerca extensa de José Luis Martín Ramos sobre la història del conflicte civil centrat a Catalunya. També us pot interessar la novetat Les lliçons d'història. El jove Pierre Vilar, 1924-1939 de Rosa Congost, un recull de correspondència de l'historiador francès que us proporcionarà un punt de vista més personal —però sense perdre l'exhaustivitat històrica— del context bèl·lic.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.