Club de lectura La França ocupada 1941-1945

Redacció L'Avenç

dilluns, 18 de gener del 2016

França ocupada 1941

Els historiadors Francesc Vilanova i Xavier Cortès condueixen el club de lectura "La França ocupada 1941-1945" a la llibreria La Memòria per conèixer la complexitat social i política de la França ocupada pels alemanys durant la Segona Guerra Mundial. Els primers dimarts de cada mes, de febrer a juliol. [+]

La primera sessió serà introductòria sobre el període, i les cinc següents tractaran el tema a través de cinc novel·les:

1.- La França ocupada. 2 de febrer. Sessió introductòria i de contextualització històrica a càrrec de Francesc Vilanova.

2.- JOAN DANIEL BEZSONOFF. Les amnèsies de Déu. La butxaca. 1 de març. Una història d’amor secret i esquitxat de mala consciència que evoluciona en el marc del règim col·laboracionista de Vichy i la complicitat del mariscal Pétain davant les deportacions de jueus als camps de concentració nazis.

3.- EDUARD MÁRQUEZ. La decisió de Brandes. La butxaca / Alianza. 5 d’abril. Una novel·la que explora en primera persona les petites formes de resistència contra l’opressió.
4.- JEAN MALAQUAIS. Sin visado. Trad. Gabriel Hormaechea. Sajalin. 3 de maig. Marsella 1942. En la zona no ocupada pels alemanys, homes i dones d’arreu d’Europa: refugiats de guerra, jueus de l’est, republicans espanyols, i russos que fugen del règim estalinista, cerquen visats per embarcar-se cap a la llibertat.
5.- PATRICK MODIANO. Dora Bruder. Seix Barral. 7 de juny. El 31 de desembre de 1941, apareix en un diari un anunci: uns pares busquen la filla de 15 anys que s’ha fugat d’un col·legi de monges. Nou mesos després, el nom de la noia és en una llista de deportats a Auschwitz.
6.- AURORA BERTRANA. Entre dos silencis. Club Editor. 5 de juliol. Acabada la Segona Guerra Mundial, Aurora Bertrana s’allista enuna missió humanitària enviada a aixecar el poble francès d’Étobon, on l’ocupació nazi ha estat especialment ferotge: tots els homes són al cementiri, afusellats per la Gestapo una tarda de l’any 1944.

INFORMACIÓ:
Dates: Els primers dimarts de cada mes, de febrer a juliol

Hora: de 19,00 a 20,30 h.

Lloc: Llibreria la Memòria (Plaça de la Vila de Gràcia 19, Barcelona)

Inscripcions: 936243632 / memoriallibres@gmail.com

Preu: La inscripció a les 6 sessions del club val 50 €. També us podeu inscriure a les sessions que més us interessin a 10 € per sessió.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.