Ciutadania europea en temps de reptes

Redacció L'Avenç

dissabte, 28 de maig del 2016

European Citizenship

Del 30 de maig a l'1 de juny, dos-cents representants d’entitats europees en els àmbits de la ciutadania i la memòria es reuniran a la Universitat de Barcelona i El Born Centre de Cultura i Memòria per participar en el congrés "Ciutadania europea en temps de reptes", organitzat a través de l’Observatori Europeu de Memòries de la Universitat de Barcelona en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona. [+]

Durant el Congrés es debatran algunes de les qüestions de fons sobre la identitat europea, i es posarà l'èmfasi en la participació ciutadana, els drets civils i les polítiques públiques de memòria. Entre els ponents hi ha el periodista polonès Adam Michnik, director del diari Gazeta Wyborcza i figura fonamental en la lluita de Polònia per la democràcia; el filòleg Andreas Huyssen, autor de referència en temes de memòria col·lectiva, i la historiadora Regine Robin, que farà el tancament del congrés amb una anàlisi de l’estat actual de les memòries europees.

> dilluns 30 de maig al Paranimf de la Universitat de Barcelona tindrà lloc el concert «Farem la revolució, i la tornarem a fer», de Lídia Pujol, amb la participació especial de Manel Camp, que interpretarà el seu «Rèquiem per a Walter Benjamin».

> dimarts 31 de maig, a les 9.30 h, al Paranimf de la Universitat de Barcelona tindrà lloc la cerimònia d'obertura institucional.El periodista Adam Michnik, editor en cap i fundador del periòdic polonès Gazeta Wyborcza, farà la conferència inaugural. Durant tota la jornada del dia 31, acadèmics, professionals i representants d’associacions i de la societat civil en l’àmbit de les institucions europees debatran en tres panells oberts a la participació dels assistents. Es posaran sobre la taula algunes de les qüestions de fons de la identitat europea, amb èmfasi en els drets ciutadans, la participació civil i el compromís democràtic.

> dimecres 1 de juny està dedicat a les memòries conflictives d’Europa. En dues seus diferents es debatrà, al Born Centre de Cultura i Memòria, sobre les xarxes europees de memòria, i a la Universitat de Barcelona, tindrà lloc una trobada de les organitzacions i think tanks que participen en el programa europeu "Europe for Citizens"

El programa complet es pot descarregar aquí.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.