Born de nit

Redacció L'Avenç

dilluns, 01 de agost del 2016

Excavació Born

Una de les activitats més originals d'aquest estiu al Born Centre de Cultura i Memòria són les visites guiades nocturnes. Us n'expliquem els detalls aquí. [+]

Per la porta del darrere: joc prostitució i negoci a la Barcelona del 1700
Visita guiada nocturna
La Barcelona del 1700 era una ciutat de contrastos. Hi convivien tota mena de persones i d'activitats, comerciants i artesans, gent de bona i de mala fe, ciutadans honrats i bergants, dones de bé i dones públiques... Però el tarannà de Barcelona era indiscutible: pròspera, dinàmica i amb una vocació comercial que traspuava tots els àmbits de la societat. A Barcelona tot era negoci. Us convidem a traspassar les portes del darrere del 1700, per conèixer una ciutat de jocs, de gresca i de festa, on també sovintejaven les transgressions i els conflictes.
Cada dimecres a partir del 29 de juny fins al 31 d'agost. De 21 h a 22 h
El Born de nit
Visita guiada nocturna
L'activitat frenètica del barri de la Ribera pot explicar-se a través dels carrers i dels edificis del jaciment: la casa de la neu, el carrer dels Corders de Viola i el del Joc de la Pilota, l'àrea comercial entorn del Bornet... Una zona que va patir intensament els diversos setges i que va ser l'escenari dels darrers batecs del 1714.
Les restes arqueològiques ens portaran fins a les vitrines de l'exposició permanent, on contemplarem els rastres de les persones que van omplir la ciutat de vida.
Cada dimecres i dijous a partir del 29 de juny fins al 1 de setembre. De 21 h a 22 h
Tavernes i hostals a la Barcelona del 1700
Visita guiada nocturna
El pas de Barcelona de centre manufacturer a centre director, comercial i distribuïdor a finals del segle XVII va tenir com a conseqüència l'augment de l'oferta de serveis.
Barcelona va esdevenir un espai d'intercanvis, un nexe d'unió entre el territori català i el món, gràcies a la gran activitat portuària i a l'auge del transport terrestre. En definitiva, un gran espai d'entrada i de sortida de gent que necessitava allotjament i establiments on menjar i distreure's. Això va afavorir noves oportunitats de negoci basades en nous productes, com l'aiguardent, i en l'explotació de tavernes, hostals i espais d'oci.
Al llarg de la visita entrarem a diferents hostals i tavernes i coneixerem personatges i anècdotes reals. La Barcelona del 1700 feia olor d'aiguardent!
Cada dijous a partir del 30 de juny fins al 1 de setembre. De 21 h a 22 h
Les veus silenciades: les dones del 1700
Itinerari
A través d'un itinerari pel jaciment i pel barri del Born, coneixerem el testimoni de dones que van viure en la Barcelona del 1700, dones silenciades per una societat patriarcal que les va condemnar a un paper secundari en la vida social i en la memòria. Amb elles reflexionarem entorn l'imaginari que es projectava en la dona i la seva realitat, moltes vegades contradictòria. A partir dels seus testimonis, coneixerem el dia a dia de les dones del moment, les seves dificultats i la seva situació de vulnerabilitat, però també les xarxes femenines de solidaritat, que tot sovint desafiaven les regles establertes per tal de recuperar un lloc impossible en la societat del moment.
Cada divendres a partir del 1 de juliol fins al 26 d'agost. De 19 h a 21 h
Ribera 1700. Visita geolocalitzada
Itinerari
Les restes arqueològiques conservades al Born tenen continuïtat a tot el barri de la Ribera. De fet, alguns dels carrers i edificis que encara avui contemplem in situ a l'entorn de Santa Maria del Mar, el Fossar de les Moreres o la plaça Palau en són coetanis. Aquest itinerari ofereix un passeig virtual gràcies a la geolocalització. Tot caminant pels carrers actuals, veureu el barri en 3D i els edificis més singulars que el caracteritzaven, alguns ja desapareguts i d'altres alterats pel pas del temps. La tecnologia us permetrà recuperar perspectives de la ciutat mai vistes i us proporcionarà una nova percepció de la notorietat d'una àrea urbana de la qual en queda ben poc en la memòria col·lectiva.
Cada dissabte a partir del 23 de juliol fins al 27 d'agost. De 21 h a 23 h

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.