‘Barris, veïns i democràcia’, de Marc Andreu, Premi Ciutat de Barcelona d'Història

Redacció L'Avenç

dimarts, 02 de febrer del 2016

Marc Andreu- Barris, veïns i democràcia

El jurat del Premi Agustí Duran i Sanpere d’història de Barcelona, format per Joaquim Albareda (president), Mònica Borrell, Miquel Molist, Mercè Tatjer i Xavier Theros" ha decidit guardonar, per unanimitat, Barris, veïns i democràcia, de Marc Andreu, per “per l’anàlisi exhaustiva del moviment veïnal a la dècada dels 70, el seus èxits polítics, socials, culturals, educatius, sanitaris i urbanístics que van contribuir a la millora de la qualitat de vida a la ciutat i fer de Barcelona un referent en la transició cap a la democràcia.”. [+]

El llibre analitza el moviment ciutadà forjat als barris de Barcelona durant la dictadura que va ser clau en la lluita antifranquista i va fer possible la transició a la democràcia i la reconstrucció de la ciutat en el període 1968-1986.

L’AUTOR Marc Andreu (Barcelona, 1973) és historiador i periodista i s’ha especialitzat en barris, moviments socials, cultura i política, i concretament en l’anàlisi de la Barcelona contemporània i la transició a Catalunya. Actualment codirigeix la revista Carrer de la FAVB i col·labora en diversos mitjans de comunicació. Ha participat en diversos llibres des que el 1996 va publicar Barcelona en lluita, amb Josep Maria Huertas Claveria. A la revista L’Avenç ha publicat també la sèrie de reportatges “Les ciutats invisibles”, que apareixerà en forma de llibre aquest mes de maig.

EL LLIBRE El moviment ciutadà forjat als barris durant la dictadura va ser un dels components destacats de la lluita antifranquista que va fer possible la transició a la democràcia i la defensa dels interessos de les classes subalternes en el procés de canvi polític i institucional. Aquest moviment popular, alimentat per l’oposició comunista i per militants cristians de base, es va articular a Barcelona, a partir de l’any 1972, entorn de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Aquesta entitat, nascuda burgesa i afí al poder establert, però ràpidament controlada per l’esquerra i el catalanisme, va aconseguir conquestes urbanístiques, socials i culturals importants; la complicitat de professionals i intel·lectuals, i una influència política que va sobrepassar l’àmbit metropolità. De fet, aquest moviment va fer possible a Barcelona una ruptura política, social i cultural amb el franquisme sense parangó. Fins a l’extrem que, després de provocar el cessament dels alcaldes José María de Porcioles (1973), Enric Masó (1975) i Joaquim Viola (1976), el moviment veïnal va imposar la seva agenda política i reivindicativa durant els dos anys de mandat del singular alcalde de la transició Josep M. Socias Humbert. A partir de les eleccions municipals del 1979, però, les exigències de participació i democràcia de base del moviment veïnal van topar amb resistències dels vells poders econòmics i dels nous poders polítics, i el moviment ciutadà va patir el desencís polític i la crisi de les associacions de veïns.

EL PREMI Els Premis Ciutat de Barcelona, que concedeix l’Ajuntament de Barcelona des de l'any 1949, premien la creació, la investigació i la producció de qualitat realitzada a la ciutat per creadors o col·lectius que hi treballen o per institucions i organitzacions barcelonines que les promouen o les produeixen. El premi Agustí Duran i Sanpere d’història de Barcelona premia un treball sobre aspectes de la història de la ciutat de Barcelona publicat durant l’any 2015 a Catalunya. El premi es lliurarà el proper 15 de febrer al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Més informació sobre el llibre aquí.

CONTACTE: L’Avenç – Núria Iceta niceta@lavenc.cat 93 245 79 21 - 610 40 72 09

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.