"Això em va passar” a El Born CCM

Redacció L'Avenç

dijous, 29 de setembre del 2016

Imatge de l'exposició al Born CCM © Pere Virgili

El dimarts passat es va inaugurar a El Born Centre de Cultura i Memòria (El Born CCM) l’exposició titulada "Això em va passar. De tortures i d'impunitats, 1960-1978”, que es podrà visitar fins al de gener de 2017.

La mostra presenta una aproximació a l’exercici de la tortura per qüestions polítiques en comissaries i centres de detenció estatals: una forma de violència política i vulneració dels drets humans que es va impartir de forma sistèmica a l’Estat espanyol durant el període que inclou la dictadura de Franco i els anys de la transició a la democràcia. Tal com s’indica en el títol, l’exposició es centra en els darrers anys (1960-1978) i s’interessa especialment pel relat en primera persona de testimonis que patiren aquest tipus de pràctiques. [+]

“Això em va passar” transporta al visitant a una realitat obscura i injusta a través d’un recorregut en una vintena de panells que aborden diversos aspectes del tema de la tortura des de perspectives complementàries: la història, la jurídica, la social.... El conjunt és, doncs, un retrat integral sobre la qüestió que ofereix als espectadors una base fonamentada sobre la qual els convida a pensar.

evocacions_de_la_ruina

L’exposició s’emmarca dins del cicle anomenat “Evocacions de la Ruïna” que El Born CCM acull durant la tardor del 2016 per tal de commemorar el 80è aniversari de l’any 1936, quan tingué lloc la insurrecció militar que desencadenà la guerra civil i, finalment, la dictadura franquista. El cicle programa un seguit d’activitats diverses (exposicions, diàlegs, pel·lícules, instal·lacions, etc.) que podeu consultar amb tot detall aquí. Totes elles estan destinades a fer reflexionar al públic sobre la manera com la nostra democràcia ha gestionat el passat franquista. De fons, trobem l'establiment d'una relació constant entre política i ètica. Es tracta d’una mirada crítica que posa el focus en la importància de la memòria històrica, concretament, en la necessitat que els crims i les vulneracions de la dictadura no restin impunes i es visibilitzin.

INFORMACIÓ:

Data: Fins el 8 de gener de 2017.

Lloc: A l’Espai Dalmau d’El Born CCM (Plaça Comercial, núm. 12, Barcelona).

Entrada gratuïta

PER SABER-NE MÉS:

Consulteu el dossier de premsa de l'exposició.

Article al diari digital de cultura Núvol "El Born CCM investiga les tortures del franquisme" (28.09.16) de Clàudia Rius.

A L'Avenç hem publicat diversos articles dedicats a la memòria històrica de l'estat espanyol. Podeu consultar, per exemple, L'editorial "La iniciativa del jutge Garzón" (núm.340), l'article "Anys de Silenci i anys de veritat" (núm.299) de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica i l'article "Repressió franquista i memòria històrica" (núm.226) de Francisco Morente.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.