Ai Weiwei a Cuenca

Redacció L'Avenç

diumenge, 24 de juliol del 2016

Ai weiwei2

Des de dimarts 26 de juliol i fins al 6 de novembre es pot visitar a la catedral de Cuenca la instal·lació Calvari (S.A.C.R.E.D) de l'artista xinès Ai weiwei, que forma part de l'exposició La poética de la libertad, dins els actes del IV centenari de la mort de Miguel de Cervantes. [+]

"Una societat sense llibertat per parlar és un fosc pou sense fons. I quan està tan fosc, tota la resta comença a brillar ". Ai Weiwei

La Catedral de Cuenca acollirà tres exposicions que pretenen desvetllar i difondre la capacitat de l'art per esdevenir vehicle de la lluita per la llibertat d'expressió i la defensa dels drets humans.

La primera, "La 'mirada' intemporal: Cervantes i la llibertat", indaga, des del nostre temps, en la manera en què la llibertat constitueix un concepte integral en la vida i en la literatura de Miguel de Cervantes, per a qui els seus anys de captiveri van ser definitius a l'hora de traçar, a través de l'escriptura, el retrat moral de la seva època, trencant tots els motlles i donant pas, amb el Quixot, al naixement de la novel·la moderna.

La segona, "La 'mirada llunyana': S.A.C.R.E.D. d'Ai Weiwei", clau i cor d'aquesta exposició, s'erigeix ​​com a símbol de l'artista compromès amb la llibertat d'expressió al segle XXI. El seu posicionament moral té total sentit a la narració expositiva i personifica la força d'un creador contemporani que propicia, amb la seva obra, la seva actitud personal i la seva posició activa davant de la injustícia i l'opressió, el canvi d'actitud social a través de l'art.

La instal·lació està formada per sis caixes de ferro amb uns diorames a l'interior que reprodueixen escenes de la seva vida a l'interior de la cel·la on va estar reclòs 81 dies. L'interior només visible a través d'unes petites finestres.

La tercera, "La 'mirada' propera: Alta expressió", complementa i alhora dóna sentit unitari a les dues mostres anteriors. Es tracta d'una exposició que configura la "mirada propera", la més propera a nosaltres en l'espai i en el temps, i està concebuda com un exercici de caràcter col·lectiu, en el qual s'exposaran obres de Martín Chirino, Francisco Farreras, Luis Feito i Rafael Canogar, figures essencials de l'informalisme espanyol, intercalades amb fotografies de Juan Barte.

INFORMACIÓ:

Dates: Del 26 de juliol al 6 de novembre de 2016

De 10:00 a 21:00 hores de dilluns a divendres

Lloc: Catedral de Santa María y San Julián de Cuenca. Plaza Mayor, s/n, 16001 Cuenca.

Venda d'entrades, visites guiades i més informació aquí.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.