156 gravats de Picasso

Redacció L'Avenç

dimarts, 26 de juliol del 2016

gravats

Picasso, "Bordell. Xafarderies, amb lloro, alcavota i retrat de Degas" | © Museu Picasso

El Museu Picasso de Barcelona presenta, fins al 4 de setembre, l'exposició temporal "Els 156 gravats", una edició de la Galerie Louise Leiris de París [+]

Entre 1963 i 1972, Picasso retornà al gravat calcogràfic o gravat en metall. En aquest període va treballar amb els germans impressors Piero i Aldo Crommelynck. El resultat d’aquesta col·laboració són, entre d’altres, les dues grans sèries que particularitzen el darrer Picasso gravador, amb més de cinc-cents vint gravats: els 347 gravats, que portà a terme entre el 16 de març i el 5 d’octubre de 1968, i els 156 gravats, que realitzà entre el 24 d’octubre de 1968 i el 25 de març de 1972.

Les estampes que integren aquesta sèrie, sota el comissariat de Claustre Rafart, continuen l’esperit desenfrenat d’abordar l’erotisme puixant de la sèrie anterior. Un gran nombre de personatges les protagonitzen, i s’hi representa un món aparentment ociós, divertit i alegre, on la malenconia del desig frustrat i la virilitat perduda hi són subjacents. El desig incontrolat de la ment que no permet al vell pintor desenvolupar les seves fantasies eròtiques més enllà de l’acte de crear.

Les al·lusions als mestres del passat són fluides en el darrer Picasso. Els gravats dels darrers anys són curulls en citacions: Rembrandt, Velázquez, Goya, Ingres, Delacroix, Manet... i, sobretot, Degas gaudeixen del favor del malagueny en moltes de les estampes de la sèrie.

INFORMACIÓ:

Dates: fins al 4 de setembre

Lloc: Museu Picasso de Barcelona (Montcada, 15-23, Barcelona).

PER SABER-NE MÉS:

Us recomanem aquesta entrada del blog del Museu titulada "«Els 156 gravats»: Picasso reflexiona sobre l'amor, la vida i l'art".

Voleu conèixer més a fons la figura de Pablo Picasso? Llegiu aquests dos articles publicats a L'Avenç:

- "Els ulls de Picasso" al número 393 (setembre 2013), on Margarida Casacuberta escriu sobre els autoretrats de l'artista.

- "Picasso devora París" al número 371 (setembre 2011). Susanna Portell repassa els anys de formació (entre 1900 i 1907) de l'artista a la capital francesa.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.