Xavier Valls i els llibres

Redacció L'Avenç

divendres, 20 de novembre del 2015

Xavier Valls

Últims dies per visitar a la Fundació Apel•les Fenosa del Vendrell l’exposició del pintor barceloní (1923-2006) "Xavier Valls i els llibres". [+]

Xavier Valls ( Barcelona 1923 – 2006), pare de l’actual primer ministre de França, Manuel Valls, compartia amb Apel·les Fenosa el fet de ser un artista català de l’Escola de París.

L'exposició Xavier Valls i els llibres recull dibuixos que l'autor va fer per il·lustrar obra de poetes com Magí Valls, Marià Manent i Jaume Agelet, en català; Salah Stétié i Guilleciv en llengua francesa, i escriptors de la dimensió de Rafael Lasso de la Vega, Alejo Carpentier i Jaime Valle Inclán. L'exposició pretén ser també un “autoretrat, una aproximació a la coherència d'un pensament i una manera d'entendre la pintura, el dibuix i el llibre” d'un pintor “que anava a contra corrent, que preservava la seva individualitat i poètica particular i que quan es tractava d'il·lustrar un llibre optava per autors propers al seu criteri vital”, assenyala el catàleg de l'exposició.

Només constatant els poetes que va il•lustrar ens podem fer una idea de la singularitat de l’artista i la seva proximitat amb la literatura a través de la seva producció bibliogràfica que recull aquesta mostra. Si afegim els textos que va dedicar ell mateix a pintors com Rafael Benet o Luis Fernández veurem amb claredat com maldava per situar-se en el seu temps sense orientar-se vers els valors canònics de la literatura i les arts.

Si Xavier Valls va anar contra corrent com a pintor que preservava la seva individualitat i poètica particular, també quan es tractava d’il•lustrar un llibre optava per autors propers al seu criteri vital. Aquesta cronologia vinculada a les edicions bibliogràfiques es també un autoretrat, una aproximació a la coherència d’un pensament i una manera d’entendre la pintura, el dibuix i el llibre.

INFORMACIÓ:

LLOC: Fundació Apel·les Fenosa (c/ Major 25, El Vendrell)

DATA: Fins al 30 de novembre de 2015

PER SABER-NE MÉS:

Podeu llegir l'article sobre el pintor que va escriure Susanna Portell a L'Avenç 395, de novembre de 2013, amb motiu de la retrospectiva que es va dedicar al pintor a la Fundació Vila Casas de Barcelona.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.