Territori capital. La guerra civil a Catalunya (1931-1944)

Redacció L'Avenç

dimarts, 10 de novembre del 2015

Territori capital

Presentació del llibre de José Luis Martín Ramos, Territori capital. II: La guerra civil a Catalunya (1937-1939), el proper dimecres dia 18. Aquest llibre constitueix la segona part d'una nova historia de la Guerra Civil a Catalunya, encetada per l'autor a La rereguarda en guerra. Catalunya, 1936-1937.

La tendència predominant en la historiografia i la divulgació històrica, encara avui, és donar pràcticament per acabat el relat de la guerra civil en els fets de Maig de 1937 i les seves conseqüències polítiques, i saltar directament a la batalla de l’Ebre i a l’ofensiva final contra Catalunya. Aquest segon volum és, doncs, un intent de posar-hi remei, i busca contribuir a construir un relat sòlid i solvent dels vint-i-un mesos de guerra que van del maig del 1937 al gener de 1939. El llibre comença amb les conseqüències que, en l’àmbit polític, van tenir els fets de Maig de 1937. A partir d’aleshores, el conflicte polític principal a la rereguarda es va traslladar a la pugna entre les posicions reformistes d’ERC i les revolucionàries del PSUC. Altrament, el trasllat del govern de la Re­pública a Barcelona, l’octubre de 1937, fet que dóna títol al llibre, va afegir una nova complexitat a una situació caracteritzada per les conseqüències de la posició de no intervenció francobritànica i d’un suport militar soviètic que anava minvant. Mentrestant, l’escassetat de proveïments i l’acostament del front de guerra anaven afectant la població civil i minant seriosament la moral de lluita, fins al punt que, al gener de 1939, Catalunya no va poder aturar l’ofensiva franquista final.

Parlaran del llibre: Andreu Mayayo, catedràtic d’Història Contemporània de la UB; Enric Ucelay-Da Cal, catedràtic d’Història Contemporània de la UPF i el mateix autor.

INFORMACIÓ:

Dia: Dimecres 18 de novembre de 2015 a les 19.30 hores.

Lloc: Llibreria La Central (Mallorca, 237, Barcelona).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.