Srebrenica. Memòria d'un genocidi

Redacció L'Avenç

diumenge, 19 de juliol del 2015

Srebrenica

Fins al 26 de juliol podeu veure al Born CC l'exposició Srebrenica. Memòria d'un genocidi, que recull les fotografies realitzades per Alfons Rodríguez durant la marxa commemorativa del 15è aniversari dels fets, que tingué lloc el juliol del 2010 i que culminà amb l'enterrament de les víctimes que havien pogut ser identificades. [+]

L’11 de juliol de 1995, tropes sèrbies sota el comandament del general Ratko Mladic van assassinar més de vuit mil persones, la majoria homes i nens, a l’enclavament bosnià que prenia el nom de la seva població principal: Srebrenica. Alhora, les dones refugiades en aquesta població també van ser víctimes de nombrosos actes de violència, com tortures o violacions. Aquest enclavament era una de les zones que l’ONU, en el decurs de la guerra de Bòsnia, havia declarat “zona segura”. Més enllà de l’atrocitat comesa, Srebrenica simbolitza els aspectes més foscos de les guerres que van esclatar als Balcans entre 1991 i 1999, a partir de la desintegració de l’antiga Iugoslàvia: els crims de guerra i contra la Humanitat comesos de manera sistemàtica, el desemparament de la població civil, l’emergència de formes d’organització i la pràctica política de tall feixista, el cinisme de les potències internacionals o la inoperància de la resta de països europeus per aturar la massacre.

El mes de juliol del 2010, quan es compliren quinze anys d’aquella matança, milers d’activistes pels drets humans d’arreu del món van acompanyar les víctimes d’aquell genocidi (sobretot mares, dones, filles i fills dels qui van ser assassinats) en una marxa que va culminar en l’enterrament de les restes de les gairebé 800 víctimes que havien pogut ser identificades en diverses fosses comunes obertes en els anys anteriors.

L'exposició recull les imatges que van ser captades pel fotoperiodista Alfons Rodríguez, en el marc d’una iniciativa de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona i la Fundació Pau i Solidaritat de Comissions Obreres, amb el suport de l’Institut Català Internacional per la Pau, per participar en la marxa commemorativa del 15è aniversari dels fets.

INFORMACIÓ

Data: del 14 al 26 de juliol

Lloc: el Born Centre Cultural, Plaça Comercial, 12 (Barcelona)

Entrada gratuïta

PER SABER-NE MÉS

Podeu consultar els articles de L'Avenç sobre la guerra dels Balcans: L'herència d'una guerra (núm. 276), La neu de l'any passat (núm. 324) o Els Balcans. La desfeta d'un somni (núm. 185)

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.