Nova biblioteca de traduccions d'autors catalans

Redacció L'Avenç

dissabte, 31 de gener del 2015

pla quadern

L'Institut Ramon Llull ha inaugurat recentment la Biblioteca Bernard Lesfargues, especialitzada en les traduccions a altres llengües d’obres literàries i de pensament escrites en llengua catalana. El nom de la biblioteca és un homenatge a un dels primers traductors del català al francès. [+]

Segons que informa l'Institut Ramon Llull, anualment es publiquen un centenar de novetats de literatura catalana traduïda, sense comptar la literatura infantil i juvenil, només entre el 2002 i el 2014 s’han traduït 962 obres a 44 llengües. Els autors més traduïts són Albert Sánchez Piñol, Mercè Rodoreda, Salvador Espriu, i Jaume Cabré. El castellà és la principal llengua de destinació seguit de l’anglès, l’italià, el polonès i el francès.

La consolidació internacional de la literatura catalana al món ha guanyat força des de l'entrada al món anglosaxó al 2012, i culminà al 2014 amb les traduccions de clàssics de la literatura catalana a càrrec de Peter Bush, darrer Premi Ramon Llull de Traducció Literària. Ha traduït El quadern gris (The Gray Notebook), de Josep Pla que ha estat publicada per The New York Review of Books, una de les editorials nord-americanes amb més prestigi, i el New York Times va definir Pla 'com un escriptor amb una prosa que no envelleix mai'. Bush, també ha traduït Incerta Glòria (Uncertain Glory) de Joan Sales, considerada per The Economist com una de les 10 millors novel·les de ficció del 2014. D'altra banda, al Regne Unit, s'han editat obres més contemporànies com La mala dona (Barcelona Shadows) de Marc Pastor, que va ser escollida una de les millors novel·les del 2014 pel diari The Times. Més dades al TRAC.

INFORMACIÓ:

Institut Ramon Llull
Avinguda Diagonal, 373
08008 Barcelona
Tel. +34 934 67 80 00

Visita a la biblioteca en hores convingudes, sol·licitant cita a biblioteca@llull.cat

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.