Llibertats ancestrals i llibertats modernes. Victor Balaguer i la història de Barcelona

Redacció L'Avenç

dilluns, 14 de setembre del 2015

Víctor Balaguer

Demà dimecres dia 16 a les 18,30h l'historiador Ramon Grau i Fernández pronunciarà la conferència "Llibertats ancestrals i llibertats modernes. Victor Balaguer i la història de Barcelona" a la Sala d’actes de l’Arxiu Històric de la Ciutat. [+]

La conferència commemora el 150è aniversari de la publicació del llibre Las calles de Barcelona. Balaguer havia estat cronista de la ciutat de Barcelona i va posar nom als carrers de l’Eixample que corresponen als noms dels territoris, institucions i personalitats de la Corona d’Aragó que sempre va reivindicar com a paradigma d’organització política liberal i democràtica.

INFORMACIÓ:

Lloc: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (Santa Llúcia, 1, Barcelona)

Data: Dimecres 16 de setembre de 2015 a les 18,30h.

Entrada lliure.

PER SABER-NE MÉS:

J. M. Domingo, “Jocs Florals de Barcelona en 1859.” Modernització urbana i representació col·lectiva, L’Avenç, 252 (desembre 2009): "l’operació de Víctor Balaguer amb el nomenclàtor de carrers de la nova Barcelona [de l’Eixample] [era explicada] als dos volums de Las calles de Barcelona (1865), que s’obri[en] amb un gravat que en sintetitzava les motivacions: poblats ja d’edificis i d’espais monumentals (que la iŀlustració mostra segons una ubicació imaginària), els carrers de Barcelona són en disposició de rebre els títols d’honor que la història els ha aplegat: el comerç, la indústria, la navegació o la guerra (en primer terme, segons els emblemes respectius) han acumulat episodis de glòria que la fama (en la part superior), en aquest cas sota l’aspecte de nomenclàtor urbà, proclama i el llorer (davant de tot) celebrarà com a triomfs i com a auguri de noves conquestes."

Ramon Grau, "Víctor Balaguer i la cultura dels saltataulells", L'Avenç 262, octubre 2001.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.