La Barcelona deportada

Redacció L'Avenç

dilluns, 07 de desembre del 2015

Barcelona deportada

Amb el títol de "La Barcelona deportada" el Museu d'Història de Barcelona commemora els 70 anys d'alliberament dels camps nazis el dijous 10 de desembre a les 18h. amb un seminari i la inauguració d'una videoinstal·lació [+]

Barcelona va ser, entre totes les ciutats de l'Estat, la que va aportar el major nombre de víctimes. Se sabia que poc més de 600 deportats i deportades havien viscut a la ciutat, però les recerques posteriors han doblat aquesta xifra. Persones de procedències diverses, però totes vinculades a Barcelona, que van patir la deportació als camps d'extermini hitlerians durant la Segona Guerra Mundial. D´entre els supervivents, no pocs contribuiren després a organitzar, a Barcelona mateix, el combat clandestí contra la dictadura de Franco.

La jornada consistirà en una conferència de l'historiador Josep M. Calvo Gascón, a les 18h, seguida d'un debat amb el mateix Gascón, Rosa Toran i Ferran Palau, de l'Amical de Mauthausen, moderat per Joan Roca, director del MUHBA.
A les 20h s'inaugurarà una videoinstal·lació produïda pel Muhba i l'Amical Mauthausen que mostra, així, el paper de la ciutat en el mapa convuls de l’Europa de mitjan segle XX.

Montserrat Roig va ser pionera en l’estudi de la deportació republicana i al seu llibre Els deportats catalans als camps nazis informava que la ciutat de Barcelona havia estat –entre totes les de l’Estat– la que havia aportat el major nombre de víctimes, per sobre de les sis-centes.
Els nous treballs efectuats amb el suport de l’Amical de Mauthausen dupliquen la xifra de deportats que tenien a Barcelona el lloc de les seves vides i esperances. Molts van perdre la vida als camps. Entre els supervivents no són pocs els qui van tenir un paper en l’organització a Barcelona de la resistència antifranquista.

INFORMACIÓ:
LLOC: Muhba. Museu d’Història de Barcelona. Plaça del Rei (Barcelona)

DATA: 10 de desembre de 2015

PER SABER-NE MÉS:

Podeu llegir aquí un article de Rosa Toran sobre la reparació pendent pels republicans deportats a propòsit de la commemoració del 70è aniversari de l'alliberament del camp d'extermini de Mauthausen.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.