La Barcelona dels Indianos

Redacció L'Avenç

dimarts, 21 de abril del 2015

4-guesdon-bcn

El MUHBA i Ruta de Autor organitzen l’itinerari Barcelona i els”indianos”. Negocis d’ultramar i canvi urbà. La ruta ressegueix la petjada que van deixar els beneficis dels negocis amb les Amèriques a Barcelona. [+]

L’itinerari proposat per Ruta de Autor recorre l’herència dels negocis dels catalans amb les colònies americanes (1835-1916) alhora que fa memòria i analitza quina era l’activitat dels comerciants a ultramar. És un itinerari pels camins traçats per Josep Xifré, Antonio López, Josep Maria Serra o Alejo Vidal-Quadras.

És la història d’aventurers que van anar a fer negoci mar endins. Des del que tenia una plantació de sucre al carib al que regentava una merceria a Santiago de Cuba. També es podrà veure la cara fosca dels negocis. Ja que sovint es complementava l’activitat econòmica a les colònies amb el tràfic d’esclaus.

Aquest recorregut per les relacions entre Barcelona i el colonialisme porta a veure, entre altres, el monument a Antonio López. El monument situat a la plaça amb el mateix nom, ha sofert diversos canvis que evidencien el malestar d’un sector de la població a mantenir el nom d’un “negrero”.

INFORMACIÓ

Dia: 26 d’abril, 17 de maig i 13 de juny a les 10.30h

Lloc: sortida del Pla de Palau, facultat de Nàutica i arribada al carrer de Casp.

Té una durada de tres hores i un preu de 8,45€. Cal fer una reserva prèvia a: http://rutadeautor.com/contacto/

PER SABER-NE MÉS

Podeu llegir l'article de Martin Rodrigo i Tate Cabré Barcelona i el llegat dels indians. Publicat a L'Avenç 375 de gener del 2012.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.