Hagadàs Barcelona. L’esplendor jueva del gòtic català

Redacció L'Avenç

dimecres, 29 de abril del 2015

haggadas

Fins al 5 de juliol es pot visitar l’exposició Hagadàs Barcelona al Museu d’Història de Barcelona, que recull una dotzena d’aquests manuscrits jueus del segle XIV. [+]

Els hagadàs són manuscrits que es llegien durant la Pasqua jueva. Recullen narracions de la tradició oral hebrea: llegendes, contes o paràboles que fan referència a la història jueva o a l’astronomia. A Barcelona, en la confecció dels hagadàs hi treballaven jueus i cristians, que compartien l’estil i tenien models iconogràfics comuns.

Per primer cop en més de sis segles, el Museu d’Història de Barcelona ha aconseguit aplegar una dotzena d’aquests manuscrits. Les peces van ser realitzades a la ciutat i el seu entorn durant el segle XIV, encarregades per famílies del Call i d’altres comunitats jueves catalanes, en un moment en què els tallers barcelonins eren un focus molt actiu en l’elaboració dels hagadàs, en una ciutat en general sensible a les influències artístiques més innovadores.

Els comissaris de l'exposició, Manuel Forcano i Ana Bejarano, oferiran visites guiades els dies 28 de maig (Forcano) i 5 de maig i 4 de juny (Bejarano).

INFORMACIÓ:

Dia: fins al 5 de juliol de 2015.

Horari: De dimarts a dissabte de 10 a 19h, diumenges de 10 a 20h.

Preu: 4,40€ exposició. 7€ entrada general al museu.

Lloc: MUHBA – Museu d’Història de Barcelona. Plaça del Rei, s/n. Barcelona. Tel. 932 562 100

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.