Franco 40/40

Redacció L'Avenç

dilluns, 16 de novembre del 2015

Franco 40 40

Divendres dia 20 es commemoren 40 anys de la mort del dictador Francisco Franco, ocasió que diverses entitats han aprofitat per organitzar actes de reivindicació de la memòria histìorica i de reflexió sobre el passat recent. [+]

DESTAQUEM:

> 17 de novembre (Filmoteca de Catalunya. Sala Laya)
18.30 h «Cinema i memòria». Conferència de Paloma Aguilar, professora de la UNED, i de Nancy Berthier, directora del Centre de Recherches Interdisciplinaires sur les Mondes Ibériques Contemporains de França, amb projecció de la pel·lícula documental Franco, un fiancé de la mort, de José María Berzos. Cicle Cinema i memòria. 40 anys no són res?

> 18 de novembre (Filmoteca de Catalunya. Sala Chomón)
19.30 h Projecció de Robles, duelo al sol, documental dirigit per Sonia Tercero Ramiro. Amb la presència de la directora i Ignacio Martínez de Pisón. Cicle Cinema i memòria. 40 anys no són res?

>19 de novembre (Memorial Democràtic)
19h Conferència del periodista Antoni Batista ‘Matar a Franco, 40 anys després’

> 20 de novembre (Comissions Obreres)

17h Inauguració de l'exposició “CCOO: 50 anys d’història de Catalunya (1964-2014)” Speakers’ Corner. Espai de debat obert per a la transformació social. Hi intervindran: Montse Delgado, secretària de Formació Sindical, Estudis i Cultura de CCOO de Catalunya, i Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO de Catalunya.
Hi actuarà la companyia Gracias a Ramón, que representarà l’obra: "Mis manos, su capital". Escrita i dirigida per Roger M. Puig. Interpretada per Jordi Cadellans, Sergi Cervera i Virgínia Sánchez.

> 20 de novembre (Omnium Cultural)

Justícia pels crims del franquisme

19h Acte de memòria col·lectiva en qual es condemnaran els crims del franquisme i els seus responsables, es denunciarà la seva impunitat a l’Estat espanyol i es reclamarà l’anul·lació dels judicis i sentències encara vigents. Alhora, l’acte també servirà per homenatjar les víctimes del règim i acompanyar els seus familiars.

L’acte comptarà amb el testimoni de diferents víctimes del franquisme, catalans i catalanes que van patir en pròpia pell la repressió, o bé que van patir de prop l’arbitrarietat i crueltat desmesurada del règim franquista.També hi participaran experts que parlaran sobre diversos aspectes de la repressió franquista i el seu llegat, comparant-lo amb l’experiència en processos de condemna als règims dictatorials arreu del món.

La música també tindrà un espai en aquest acte. Alfons Olmo del grup Verdcel ha creat un espectacle especialment per a l’ocasió, amb adaptació de cançons representatives de l’oposició cívica al franquisme. Peces de Lluís Llach, Raimon, Ovidi Montllor, Maria del Mar Bonet, Joan Isaac i Pi de la Serra seran interpretades per noves generacions de cantautors compromesos com Cesk Freixas, Joanjo Bosk, Montse Castellà o els mateixos Verdcel.

> 20 i 21 de novembre (Museu Marítim)
VII Jornades «Arxius, drets humans i democràcia. Rèmores, avenços i necessitats de futur dels arxius en democràcia». Arxivers sense fronteres

> 23 de novembre

19h Debat "Cambios y continuidades en el sistema científico español desde la Transición". Amb la participació de Reimund Fickert. director de Business Development del PRBB; Emilio Muñoz, CSIC y CIEMAT; Lluís Rovira, director Institució dels Centres de Recerca de Catalunya i Emilio Suarez, Departament d’ Humanitats UPF. Presenta i modera: Albert Presas, UPF. Lloc: Sala de Graus A. Calsamiglia, Edifici Roger de Llúria Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.