Exposició del centenari de l’Hospital del Mar

Redacció L'Avenç

dimarts, 02 de juny del 2015

descarga (5)

L’exposició Hospital del Mar: 100 anys amb el batec de Barcelona estarà fins al 14 de juliol del 2015 al Museu d’Història de Catalunya. [+]

L’exposició sobre l’Hospital del Mar de Barcelona recorre els cent anys d’història del centre de la Barceloneta. L’exposició s’estructura en tres fases. La creació de l’hospital, el franquisme i la darrera fase des del 1975 fins l’actualitat.

Cada fase coincideix amb un canvi del nom del centre. Des de l’Hospital Municipal d’Infecciosos a Hospital del Mar, passant per l’Hospital Nostra Senyora del Mar. L’hospital va nèixer per fer front a l’alt nombre d’epidèmies degudes a una qualitat de l’aigua molt dolenta.

Sota la dictadura, part de la plantilla de metges va ser depurada per raons polítques. Alhora, es va inaugurar el pavelló d’investigacions, amb l’aportació de l’Alemanya Nazi. La inauguració va comptar amb la presència de Sir Alexander Fleming. El centre va viure una època d’alta activitat amb les epidèmies de la polio, el tifus o el còlera.

Després de la transició, l’hospital va haver de fer front a la SIDA i l’heroïna. Va ser un centre innovador i va crear la primera unitat d’atenció a toxicomans a l’Estat Espanyol. L’hospital va apostar pel desenvolupament i la recerca amb els programes de col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Autònoma de Barcelona.

INFORMACIÓ:

Data: fins al 14 de juliol del 2015. De dimarts a dissabtes de 10 a 19h. Dimecres de 10 a 20h. Diumenges i festius de 10 a 14.30h

Lloc: Museu d’Història de Catalunya. Plaça de Pau Vila, 3. Barcelona

Pàgina web del Museu

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.