Enric Morera i el seu món

Redacció L'Avenç

dijous, 20 de agost del 2015

Any Morera

Enguany es compleixen 150 anys del naixement d’Enric Morera, compositor, director i pedagog, un dels músics més significatius del modernisme a Catalunya. Va destacar com a impulsor del cant coral i com a compositor d’obra de cobla. El Palau Rocamora de Sitges li dedica una exposició que itinerarà per tot Catalunya. [+]

Enric Morera fou deixeble d’Isaac Albéniz i va mantenir un estret lligam amb Santiago Rusiñol i els artistes del Cau Ferrat. A Sitges va escriure algunes de les seves obres més representatives. L’exposició permet posar Enric Morera en el context de la seva obra i el seu destacat pes com a compositor i figura rellevant en el Modernisme a Sitges, al qual hi va estar present a través de les Festes Modernistes organitzades per Santiago Rusiñol. Aquelles estades a Sitges van marcar també la seva trajectòria personal, ja que hi va acabar residint uns anys de la seva vida, amb la seva dona, la sitgetana Maria Riera i Mestre.
El Cau Ferrat exposa en la seva col·lecció permanent El retrat d’Enric Morera dirigint el cor Catalunya Nova (1897), de Santigo Rusiñol, obra exposada al Saló Gran del Cau Ferrat. Els fons de Museus de Sitges també conserven cartells originals d’obres amb el seu segell estrenades a les Festes Modernistes, com La fada o L’alegria que passa.

Enric Morera i el seu món exposa un complet catàleg d’objectes relacionats amb la seva obra, així com també peces personals, com les seves ulleres, la seva pipa, la seva ploma o el seu flabiol. L’exposició mostra també una col·lecció de partitures manuscrites originals i d’altres impreses i reuneix cartes, fotografies, cartells i programes d’època en què hi apareix el compositor o la representació d’algunes de les seves obres. El fons personal d'Enric Morera es conserva a la Biblioteca de Catalunya.

En l’àmbit coral va arribar a configurar un catàleg de més de 800 obres entre òpera, teatre líric, música simfònica, religiosa, coral, instrumental i múltiples harmonitzacions de cançons populars catalanes. En el camp de la cobla, va escriure la seva primera sardana al 1901, essent precisament el seu catàleg de cobla el que li va donar més ‘popularitat’. També va destacar com a pedagog tant per la formació d’alguns compositors, com per l’elaboració d’obres sobre teoria musical. El fons personal d'Enric Morera es conserva a la Biblioteca de Catalunya.

INFORMACIÓ:

LLOC: Can Rocamora (c/ Fonollar s/n. Sitges)

DATA: Fins a l’1 de novembre de 2015

ORGANITZA: L'exposició ha estat impulsada pel Consorci del Patrimoni de Sitges i comissariada per Francesc Parra i Pol Cruells.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.