Enric Cluselles. Ninots i llibres

Redacció L'Avenç

dissabte, 07 de novembre del 2015

Enric Cluselles

Fins al 5 de gener de 2015 es pot visitar a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona una exposició sobre qui va ser dibuixant de L’Esquella de la Torratxa en temps de la guerra, il·lustrador de les Unitats de xoc de Pere Calders, i en la postguerra dissenyador de llibres d’humor i creador del logotip de l’editorial Selecta. [+]

Aquesta exposició, comissariada per Julià Guillamon, mostra les dues vides d'un artista imaginatiu, delicat i discret: Nyerra i Enric Cluselles, ninots i llibres. Enric Cluselles (Barcelona 1914-2014) va ser dibuixant, escultor, decorador i dissenyador de llibres.

En els anys de la guerra dibuixava ninots a L’Esquella de la Torratxa amb crítiques a la censura, a les patrulles de control, als emboscats i a la quinta columna.

Quan dibuixava a L’Esquella de la Torratxa i signava els seus ninots amb el pseudònim de Nyerra, Cluselles va crear el personatge de l’home morsa: un senyor de bigoti estarrufat, amb els camals dels pantalons que li tapen els peus, que es mira perplex com van les coses. L’home corrent, bondadós i escèptic, que posa en evidència els grans discursos i la gent amb pretensions.

Als anys quaranta dissenyava les cobertes de les col·leccions d’humor de l’editor Josep Janés i Oliver, amb caricatures que, sota una innocència aparent, retrataven els convencionalismes i les desigualtats socials de la postguerra. Al mateix temps va dissenyar el logotip de l’Editorial Selecta: una fulla de roure, símbol de la permanència de la cultura catalana.

INFORMACIÓ:

LLOC: Biblioteca Jaume Fuster (Pl. Lesseps 20, Barcelona)

DATA: Fins al 5 de gener de 2016

ORGANITZA: Servei de Biblioteques de Barcelona amb la col·laboració de la Fundació Carulla i la Institució de les Lletres Catalanes

PER SABER-NE MÉS:

Podeu llegir l'entrada sobre Cluselles a la memòria dels dibuixants i la crònica sobre l'exposició a Núvol.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.