Els "rusiñols" de L'Avenç a Sitges

Redacció L'Avenç

dimecres, 11 de març del 2015

invitació Rusiñols

Conversa a propòsit dels llibres de Rusiñol reeditats per L’Avenç al Museu Maricel de Sitges demà divendres. Amb Vinyet Panyella, directora de Museus de Sitges; Margarida Casacuberta, professora de literatura catalana de la Universitat de Girona i Josep Maria Mestres, director de teatre. [+]

Amb la conversa al voltant dels tres llibres reeditats per L’Avenç, el pensament de Rusiñol torna a casa. Torna a Sitges, al Palau de Maricel. Allà on va forjar la seva visió de la societat que l’envoltava i una extensa col·lecció d’art.

L’Avenç recupera tres obres que va escriure durat el primer terç del segle XX. El conjunt de llibres mostra la panoràmica del pensament de Rusiñol. La combinació de l’humor i la paròdia amb l’anàlisi crític de la societat.

A El català de la Manxa hi trobem una paròdia del Quixot. La construcció de l’Hidalgo català instal·lat a La Manxa que llegeix Marx i Kropotkin li serveix a Rusiñol per analitzar la postura del reformisme català dins d’Espanya. Una posició que cent anys després encara es reprodueix.

A La niña gorda Rusiñol seguirà amb l’humor i la paròdia per a posicionar-se lluny dels ideals noucentistes i la societat burgesa.

Finalment, es parlarà de l’epíleg del seu pensament que va aplegar el mateix Rusiñol. Màximes i mals pensaments esdevé la recopilació de les conclusions morals a les que va arribar. Un volum que serveix per a enquadrar el pensament de l’autor.

Tant Vinyet Panyella com Margarida Casacuberta són expertes en l’obra de Rusiñol. La conversa comptarà també amb Josep Maria Mestres que va dirigir la posada en escena de l’obra de Rusiñol Llibertat! al Teatre Nacional de Catalunya.

Coincidint amb la reobertura del Cau Ferrat i el Museu de Maricel, L’Avenç proposa també la recuperació de la seva obra literària.

INFORMACIÓ:

Data: Divendres 13 de març del 2015 a les 19h

Lloc: Museu del Maricel. c/ Fonollar, s/n. Sitges.

PER SABER-NE MÉS:

Trobareu més informació sobre els llibres de Santiago Rusiñol reeditats per L’Avenç aquí: El català de la Manxa, La niña gorda i Màximes i mals pensaments.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.