El passat inspira el present. El compromís cívic, polític i religiós de Josep M. Vilaseca Marcet, 20 anys després de la seva mort

Redacció L'Avenç

dilluns, 26 de octubre del 2015

Invi Vilaseca

DIJOUS 29 a les 19h tindrà lloc a l'Ateneu Barcelonès l'acte de presentació del llibre Un país a l'ombra. Vida de Josep M. Vilaseca Marcet, de Jordi Amat. [+]

Amb el títol “El passat inspira el present. El compromís cívic, polític i religiós de Josep Maria Vilaseca Marcet, 20 anys després de la seva mort” la Fundació Jaume Bofill, la família Vilaseca Roca i L'Avenç organitzen aquest acte per conèixer el perfil social, professional i personal d'un dels homes clau de la societat i la política catalanes del segle XX pel seu compromís i el seu paper en els diversos àmbits cívics, polítics i religiosos.

Hi intervindran: Jordi Porta, director de la Fundació Jaume Bofill del 1971 al 2001; Enric Argullol, catedràtic de dret administratiu (UPF); Ramon M. Nogués, escolapi i biòleg; Josep M. Vallès, catedràtic emèrit de ciència política (UAB); i l'autor del llibre, Jordi Amat, filòleg i escriptor. Clourà l’acte Teresa Roca Formosa, vídua de Josep Maria Vilaseca Marcet.

Aquesta biografia, elaborada després d’anys de recerca i a partir de documentació autobiogràfica inèdita, pretén descobrir la trajectòria desconeguda d’un influent home de consell que es va voler mantenir sempre a l’ombra i que va adquirir un sostingut compromís amb la seva societat, bombejat per unes profundes conviccions religioses. Nascut a Barcelona l’any 1919 i amb la vida marcada per la guerra civil i la malaltia, Josep Maria Vilaseca fou un funcionari destacat de l’estat franquista que, durant la primavera del Concili Vaticà II, va deixar la seva professió per ser coherent amb una densa maduració ideològica. A partir d’aquest moment, fent ús de la fortuna familiar i fruit d’una mentalitat progressista, va impulsar un seguit d’activitats encaminades a bastir la futura ciutat democràtica: va posar en marxa la Fundació Jaume Bofill, va recolzar diaris, revistes o editorials, i va ajudar a institucionalitzar entitats de tota mena. Poques figures del catalanisme van ser tan rellevants durant la complexa dècada dels setanta. Còmplice d’Alfonso Carlos Comín o Joaquín Ruiz-Giménez, col·laborador de Josep Tarradellas i Jordi Pujol, va actuar com una eminència grisa de la represa de l’autogovern i va treballar amb la tenacitat d’un home d’estat per posar els fonaments d’una Generalitat sòlida.

INFORMACIÓ:

Dia: 29 d’octubre de 2015 a les 19h.

Lloc: Ateneu Barcelonès (Canuda, 6. Barcelona)

Us podeu inscriure aquí.

PER SABER-NE MÉS:

Podeu llegir aquí en accés obert un capítol del llibre publicat a L'Avenç 415, de setembre de 2015.

I més informació sobre el llibre aquí.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.