El desmantellament de les caixes al 30 minuts

Redacció L'Avenç

dissabte, 13 de juny del 2015

desmuntatge02

Aquest diumenge 14 de juny del 2015 s’emet el documental Desmuntant Laietana. El documental està produït per Clack i Televisió de Catalunya que aborda el perquè de la fi de Caixa Laietana en el context de la desaparició de les caixes d'estalvi catalanes i les seves repercussions socials i econòmiques. [+]

Al número 413 de L’Avenç de juny del 2015, Joan Salicrú, el codirector de Desmuntant Laietana, juntament amb Ariadna Vázquez i Jordi Rovira, escrivia un article sobre els fets que explica el documental i quina transcendència tenen més enllà dels afectats directament per l'anomenada "estafa de les preferents".

Al documental es veurà la crònica de l’esfondrament de les caixes. Amb més d’un segle d’història, van ser un pilar per a que les classes populars no quedessin excloses del mercat financer. Amb el desmantellament, però, també s’obren altres sortides. Es tornaran a crear? O aquesta funció la faran les banques ètiques? El documental s'estrena aquest diumenge a les 22h a TV3 i també es projectarà dimarts 16 a les 20h al Teatre Municipal de Mataró.

Desmuntant Laietana és la crònica del final de les caixes d'estalvi. Un final que va tenir un preludi convuls: l'esclat de la bombolla immobiliària i l'escàndol de les preferents, que només a Mataró va afectar a 15.000 persones. De les deu caixes d’estalvi que el 2011 existien a Catalunya, actualment com a tal no en queda cap. Els màxims responsables d’aquestes entitats han atribuït la seva desaparició als efectes de la crisi, minimitzant en tot moment la responsabilitat que hagin pogut tenir en aquest desenllaç.

El cas de Caixa Laietana, l’entitat d’estalvis amb seu a Mataró i gairebé 150 anys d’història al darrera, és paradigmàtic del procés que va conduir a l’ensorrament d’un dels elements singulars del sistema econòmic català.

Podeu seguir el debat a les xarxes amb l'etiqueta #laietanatv3 i #desmuntantlaietana.

INFORMACIÓ:

Dia: 14 de juny del 2015 a les 21.55h

Lloc d’emissió: TV3

PER SABER-NE MÉS:

Podeu llegir l’article de Joan Salicrú, Les nostres caixes, publicat L’Avenç número 413, de juny del 2015.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.