El defecte, de Magdalena Tulli inicia el Club de Lectura cLeC

Redacció L'Avenç

dimarts, 22 de setembre del 2015

El defecte

El defecte és la primera novel·la que Tulli publica en català i ho fa en un moment immillorable: aquest llibre és una reflexió sobre els refugiats i sobre la por. El cLeC és una iniciativa conjunta de LletrA de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i les editorials independents que formen part del col·lectiu “Llegir en Català” en aquests espais: un blog, un grup de Facebook i un compte de Twitter. [+]

Magdalena Tulli és una de les escriptores poloneses més importants de l'actualitat, guanyadora de diversos premis internacionals; la seva obra, crítica i incisiva, reflexiona sobre diferents aspectes de l'ésser humà. El defecte és la primera novel·la que publica en català i ho fa en un moment immillorable: aquest llibre és una reflexió sobre els refugiats i sobre la por. Tulli presenta un teatre de titelles per parlar dels refugiats i de la por, de la nostra por, de la nostra por ridícula i insignificant, davant la seva por. Podeu llegir aquí un fragment.

Davant dels ulls del lector una plaça d’una gran ciutat sense nom i el tramvia que hi circula cobren vida. En aquest escenari minimalista es desenvolupa una història sobre les vides quotidianes i les passions ocultes dels seus residents. Tot el seu món el controla el personal invisible interessat només a maximitzar els beneficis i a infectar, amb un enfocament omnipresent, destructiu i improvisat, expressió de la seva arrogància, els residents i enverinar-ne les emocions. El desdeny posa en acció un mecanisme de violència i exclusió quan la plaça s’omple d’una multitud de refugiats que, sobtadament desposseïts de les seves llars, hi arriben amb el tramvia.

La visió dels altres com un tot, sense singularitats i desproveïts de qualsevol emoció o empatia, fa possible veure’ls com un conjunt de problemes i molèsties que cal resoldre sense objectivar-ne les possibles carències i dificultats. Tulli realitza un exercici magistral d’escriptura envers la definició de la subjectivitat de la persona i de com s’enfronta als conflictes socials. En la seva literatura es poden percebre influències de José Saramago, Antonio Tabucchi o Paul Auster.

El cLeC és un espai comú en el qual compartir una lectura mensual, analitzar-la col·lectivament, comentar-la i explorar-ne els límits per gaudir d’una experiència lectora més àmplia. Una iniciativa que s’ha dissenyat durant l’últim any i que es posa en marxa ja aquesta mateixa tardor.

El Blog del Club de LeCtura Virtual recollirà la informació generada durant la lectura conjunta del mes, i presentarà un resum final amb les principals idees plantejades i més informació d’interès sobre els títols escollits.

Tant el grup de Facebook com el de Twitter estan oberts a tothom, sense restriccions ni obligacions, i tenen una vocació més participativa. Sempre s’hi podran fer comentaris, però les sessions dirigides seran els dijous. En el transcurs de la lectura col·lectiva, un coordinador del Club de LeCtura encetarà el debat, formularà preguntes, ampliarà informació i moderarà les intervencions.

El Club de LeCtura Virtual seguirà el calendari següent:

  1. El defecte, de Magdalena Tulli, traducció de Guillem Calaforra i Marta Cedro (Raig Verd)
  2. El capvespre de la seva absència, de Carlos Heitor Cony, traducció de Marta Ferré Freitas-Morna i Antoni Picornell (El Gall)
  3. Ànima, de Wajdi Mouawad, traducció d’Anna Casassas (Edicions del Periscopi)
  4. Aqui també Domitila!, de David Acebey, traducció d’Arnau Carné (Tigre de Paper)
  5. Malabo I les cendres, de Gemma Freixas (Meteora)
  6. On mai no creix l’herba, de Sebastià Bennasar (Alrevés / Crims.cat)
  7. Córrer sense por, de Giuseppe Catozzella, traducció d’Anna Casassas (Sembra Llibres)
  8. Una història de dues ciutats, de Charles Dickens, traducció de Jordi Arbonès (L’Avenç)
  9. Cants de sirena negra, de Sebastià Bennasar (Edicions Saldonar)
  10. L’amant xinès, de Margarida Aritzeta (Llibres del Delicte)

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.