Companys 75. La força d'una vida

Redacció L'Avenç

dilluns, 05 de octubre del 2015

Companys 75

Dijous 15 d'octubre es commemora el 75è aniversari de l'afusellament de Lluís Companys i diverses institucions i entitats li retran homenatge amb una sèrie d'actes que detallem aquí. D'entre ells destaquem "Companys 75. La força d'una vida" que tindrà lloc al Born Centre Cultural el dimecres 14 a les 20h. [+]

> DEL 6 D'OCTUBRE AL 22 DE NOVEMBRE al Born Centre Cultural

Retrat Companys. La imatge d'un president (1931-1940). Mostra retrospectiva dels fons gràfics municipals sobre la seva figura, amb imatges dels fotoperiodistes catalans de més renom de la primera meitat del segle XIX: Agustí Centelles, Josep Domínguez, Josep Maria de Sagarra, Carlos Pérez de Rozas... El testimoni visual d’una vida política plena d’esperances truncada traumàticament, la imatge icònica de la Catalunya institucional i popular de la Segona República, la Guerra Civil i l’exili.

> DIMECRES 7 9,30-19h a l'Institut d'Estudis Catalans

"Lluís Companys. 75 anys del seu afusellament. Un polític com a símbol d'una col·lectivitat". Hi intervindran: Hilari Raguer, Albert Balcells, Josep M. Solé i Sabaté, Josep M. Figueres, José Luis Martín Ramos, Jordi Pomés, Arnau González i Mercè Morales com a ponents. La jornada es clourà amb la taula rodona titulada «L’anul·lació del Consell de Guerra», en què participaran Josep Cruanyes, Gemma Calvet i Mirta Núñez Díaz-Balart.

> DIJOUS 8 19h Ajuntament de Barcelona

"Un advocat del poble al govern de la ciutat. Lluís Companys 1917-1920", conferència del professor José Luis Martín Ramos al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona.

> DIUMENGE 11 12h MNAC

Concert en homenatge al president Companys i als músics catalans represaliats pel franquisme a càrrec de l'Orquestra de l'ESMUC, amb obres de Beethove, R. Laomte de Grignon, J. Pahissa i R. Wagner. Recitaran Carles Sales i Sílvia Bel.

> DIMECRES 14 20h Born Centre Cultural

"Companys 75. La força d'una vida" reivindicarà la vida i l'obra de Companys, d’una època i d’un país, en les seves múltiples vessants a través de cançons, imatges i paraules que evoquin la lluita per les llibertats socials, polítiques i nacionals. És un acte institucional organitzat per l'Ajuntament de Barcelona, amb la direcció d'Enderrock, i es poden demanar invitacions aquí.

L'acte comptarà amb les intervencions de Jaume Asens, Josep Cruanyes, Joan B. Culla, Xavier Domènech, José Luis Martín Ramos, August Gil Matamala, Pep Riera, Anna Sallés i Joan Tardà, i les actuacions musicals a càrrec de Lídia Pujol amb Mohammed Bout i Mohamed Soulimane, Biel Majoral, Borja Penalba i Francesc Anyó, Dani Flaco i Joan Isaac, Pi de la Serra i Carme Canela, Pere Martínez i Gemma Humet, sota la direcció musical de Joan Díaz.

> FINS AL 30 D'OCTUBRE a l'Institut d'Estudis Catalans

"Per Catalunya! Vida i mort de Lluís Companys" Exposició dedicada a la trajectòria del president de la Generalitat i als valors que van inspirar el seu posicionament vital i polític.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.