Cinema en temps de guerra

Redacció L'Avenç

dimecres, 04 de novembre del 2015

Cinema en temps de guerra

Avui dijous a les 19h tindrà lloc al Memorial Democràtic la presentació del documental "Cinema en temps de guerra", del director Bartomeu Vilà, que explica com va ser la producció fílmica de la Generalitat durant la Guerra Civil. Els diferents partits i sindicats, i la mateixa Generalitat van plasmar, en documentals i pel·lícules de ficció, una combinació de propaganda i creativitat davant de la insurrecció feixista. [+]

La presentació anirà a càrrec del director del film, Bartomeu Vilà; del doctor d'història contemporània per la Universitat de Barcelona, Magí Crusells, del doctor de Filosofia i Lletres, professor titular d'història contemporània i cinema de la Universitat de Barcelona i director del Centre d'Investigacions Film-Història (Parc Científic de la UB),Josep Maria Caparrós, l'historiador del Memorial Democràtic Gerard Corbella i del director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos.

Cinema en temps de guerra explica com va ser la producció fílmica de la Generalitat durant la Guerra Civil. Els diferents partits i sindicats, i la mateixa Generalitat van plasmar, en documentals i pel·lícules de ficció, una combinació de propaganda i creativitat davant de la insurrecció feixista. El director de fotografia Joan Mariné, darrer testimoni d’aquella època, va participar en la producció de molts d’aquests films. Mariné és el fil conductor en aquesta pel·lícula al voltant d’aquest intens i convuls moment del cinema català.

Aquesta presentació té lloc en el marc de l'exposició 'Cinema en temps de guerra, exili i repressió 1936-1975’ , que es pot visitar al mateix Memorial Democràtic fins al 27 de novembre. L’exposició dóna a conèixer l’efervescència cinematogràfica que va viure Catalunya durant la Guerra Civil, així com l’alt preu que van haver de pagar molts dels seus professionals durant la dictadura franquista o a l'exili.

Catalunya va viure entre el 1936 i el 1975 gairebé quatre dècades de convulsió que van afectar diversos àmbits del país, un d’ells, el cinematogràfic. L’exposició mostra alguns fets coneguts, com ara la col·lectivització de les sales de cinema pels sindicats o la tasca del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya a través de Laya Films. I d’altres que han estat rescatats de l’oblit, especialment les vicissituds biogràfiques de professionals del cinema que van haver de marxar a l’exili o que van ser represaliats.

Els comissaris de la mostra són el professor del Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, Josep Maria Caparrós, i l’investigador i secretari del Centre d’Investigacions Film-Història, Magí Crusells.

INFORMACIÓ:

LLOC: Memorial Democràtic (Peu de la Creu 4, Barcelona)

DATA: Dijous 5 de novembre de 2015 a les 19h

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.