Caps tallats. Símbols de poder

Redacció L'Avenç

dilluns, 12 de octubre del 2015

Caps tallats

El Museu d'Arqueologia de Catalunya presenta aquesta exposició sobre el ritual del cap-trofeu i la seva significació des de l’antiguitat fins al món contemporani, alhora que convida a reflexionar sobre l’abast de la violència al llarg del temps. [+]

Durant l’edat del ferro, els ibers eren alguns dels pobles que tractaven i exhibien públicament els caps dels seus enemics vençuts, de vegades en companyia de les armes capturades, en tant que trofeus. Aquest costum ritual i la seva posada en escena reafirmaven el poder dels líders.

L’exercici de la violència en les seves múltiples modalitats, és un element recurrent al llarg de la història. La seva existència sovint apareix associada al poder com a forma de sustentació o expansió d’aquest. L’escenificació d’aquesta violència a través, per exemple, de l’exhibició pública de caps tallats, desprèn una forta càrrega simbòlica, encara plenament present en el nostre imaginari col·lectiu.

L’exposició consta de tres àmbits principals: un espai introductori on s’explica la diferència entre el cap venerat i el cap conquerit per la força; un gran segon àmbit que es centra en el ritual d’època ibèrica, i un darrer que finalitza amb un trajecte audiovisual que transporta al visitant fins a les pràctiques actuals.

INFORMACIÓ:

LLOC: Museu d’Arqueologia de Catalunya (Passeig de Santa Madrona, 39. Parc de Montjuïc. Barcelona)

DATA: Fins al 10 de gener de 2016.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.