Camí a l'escola

Redacció L'Avenç

dilluns, 26 de gener del 2015

patagonia

RECOMANEM la pel·lícula Camí a l'escola guanyadora del Cèsar al millor documental l'any 2013 i el llibre del mateix nom. [+]

Camí a l'escola explica la història d'un conjunt de nens d'arreu del món que, tot i les seves diferències, comparteixen la mateixa avidesa per aprendre. Aquests nens viuen al desert, a l'Atlas, a Sibèria, a l'Índia... els seus ares no tenen gaire mitjans econòmics, però han pres la decisió de fer que els seus fills tinguin estudis, encara que sigui fent del Camí a l'escola, una odissea.

Les seves històries commouen pels reptes tan dispars que han de superar per accedir a l’educació: la distància, la discapacitat i la discriminació. En Jackson recorre cada matí amb la seva germana Salomé (6 anys) els 15 quilòmetres que els separen de l’escola. Són, ni més ni menys, dues hores de recorregut a través de terres perilloses poblades d’elefants i altres animals salvatges... Des dels 6 anys en Carlitos va a l’escola a cavall cada dia, travessant planícies i muntanyes de la Patagònia en un recorregut de 18 quilòmetres que el porten, juntament amb la seva germana petita Mecaela, des de casa seva als Andes fins a l’escola. Lluitant contra les veus que no veuen apropiat que les nenes vagin a l’escola, cada diumenge la Zahira recorre més de 22 quilòmetres per arribar des del seu poble situat a l’Atlas fins a l’escola internat on viu fins al divendres juntament amb les seves dues amigues Zineb i Noura. Un viatge llarg i pesat en el qual, un cop són a la carretera, algun conductor benèvol les apropa amb el seu cotxe a l’escola. Samuel viu al golf de Bengala i és paralític, se'ns narra la seva història i la dels seus dos germans petits que l'ajuden amb la seva minusvalidesa, per exemple com han d’empènyer la cadira de rodes per carreteres sense asfalt durant 4 quilòmetres per poder anar a classe.

La pel·lícula de Pascal Plisson es projecta ara a cinemes de tot Catalunya. La guionista, també francesa, Marie-Claire Javoy, ha escrit aquesta història que també acaba de traduir Bel Olid al castellà per a l'editorial Alrevés.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.