Barris, veïns i democràcia

Redacció L'Avenç

dilluns, 02 de març del 2015

Invitació Andreu

Aquest dijous 5 de març es presenta el llibre Barris, veïns i democràcia al teatre del Centre Cívic Can Felipa del barri del Poblenou. A partir de les 20h començarà l’acte en què intervindrà el periodista i autor del llibre, Marc Andreu, i l’acompanyaran: Carles Prieto, expresident de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), i la periodista María Eugenia Ibáñez. [+]

El llibre és el relat del que Andreu Mayayo anomena “ruptura catalana”. Com es va articular un model de ciutat gràcies a l’hegemonia cultural sorgida dels barris barcelonins. Una ruptura marcada pel retorn de la Generalitat i la legalitat republicana però sobretot, treballada i guanyada als carrers. Un trencament amb el règim dictatorial sorgit dels barris. La força de les Associacions de Veïns i Veïnes va aconseguir el cessament dels alcaldes franquistes Porcioles i Viola, la dimissió d’Enric Masó i marcar-li l’agenda a Josep M. Socias Humbert, l’alcalde de la Transició.

De la mà de Carles Prieto i María Eugenia Ibáñez els assistents coneixeran dos pilars del moviment veïnal: l’associacionisme i el periodisme local. Ambdós resumits en les paraules de María Eugenia Ibáñez: “Ha servido, sirve, para recordar plazos y promesas incumplidas, y puede ser el síntoma más claro del civismo de una ciudad que no se conforma con lo que tiene. El ejemplo de Barcelona, sus barrios y su periodismo suburbial han cundido”. Carles Prieto va viure el procés de democratització des de la presidència de la FAVB. Marc Andreu el descriu com el període més rupturista, uns anys en què el poder intimidador dels veïns va atemorir les classes dominants. Del centenar de victòries veïnals reconegudes per la FAVB, una trentena es van assolir entre el 1976 i el 1979, i moltes de les que van arribar en democràcia provenien de finals dels setanta.

Aquest dijous al Poblenou es posarà sobre la taula el llegat de la lluita veïnal que va aconseguir una ruptura política amb el règim als barris abans que a les administracions.

Més sobre el llibre aquí.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.