Baltasar Porcel. Mallorca, Barcelona, el món

Redacció L'Avenç

dimecres, 23 de desembre del 2015

Baltasar Porcel

Una exposició al Palau Robert recorda el món literari i la personalitat de Baltasar Porcel (Andratx, 1937 – Barcelona, 2009). Comissariada per l’escriptor i crític Julià Guillamon, la mostra recorda i dóna visibilitat a una de les figures centrals de la cultura catalana de les últimes dècades, amb una literatura que connecta tant els mites clàssics com amb el món contemporani. [+]

Baltasar Porcel, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 2007, va destacar per la força i la vitalitat d’una narrativa que travessa gèneres. El seu treball com a autor de teatre, novel·lista, autor de grans reportatges, entrevistador i columnista posa de manifest la combinació de coneixement, passió i implicació, un fet que dota la seva obra d’un segell propi. Un llegat immens pel que fa al volum i a la qualitat literària. Des que va arribar a Barcelona l’any 1960, la seva vida va seguir una transformació constant que va culminar en la seva penúltima etapa d’home públic com a president delegat de l’Institut Català de la Mediterrània d’Estudis i Cooperació.

L’exposició Baltasar Porcel. Mallorca, Barcelona, el món reconstrueix tots els aspectes de la seva personalitat i ens introdueix en el ric món literari de l’escriptor. El relat s’estructura en tres àmbits: El mite d’Andratx, Notícies del món i El desordre global. “Baltasar Porcel. Mallorca, Barcelona, el món” és un viatge d’anada i tornada des del món originari d’Andratx, un lloc retirat del món que obliga els seus habitants a sortir a l’aventura.

Coincidint amb l’exposició, l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) organitza, a la Sala de les Cotxeres del Palau Robert, quatre conferències:

- “Creació i compromís al Mediterrani” el 26 de gener, amb Tahar Ben Jelloun

- “Periodisme i política catalana” el 2 de febrer, amb la intervenció d’Enric Juliana.

- “Mallorca i els seus personatges” el 9 de febrer, amb Carme Riera.

- “El Mediterrani tumultuós”, el 16 de febrer, amb la presència de Tomàs Alcoverro.

Galaxia Gutenberg ha coeditat amb la Institució de les Lletres Catalanes i l’Obra Social “la Caixa” el llibre Baltasar Porcel. Mallorca, Barcelona, amb motiu de l’exposició. Una edició il·lustrada de gairebé 200 pàgines a cura de Julià Guillamon, amb disseny d’Albert Planas.

INFORMACIÓ:

Data: Fins al 28 de febrer de 2016. Del 5 de juny del 2016 al 8 de gener del 2017 es podrà veure al CaixaForum Palma.

Lloc: Palau Robert (Passeig de Gràcia, 107. Barcelona)

Organitza: La Institució de les Lletres Catalanes, l’Obra Social “la Caixa” i el Palau Robert.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.