2015 és l'Any de les Biblioteques

Redacció L'Avenç

dissabte, 03 de gener del 2015

Any Biblioteques

Coincidint amb el primer centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya el Govern ha aprovat declarar l’any 2015 com a Any de les Biblioteques. La Xarxa era un dels projectes més emblemàtics de la Mancomunitat i expressa, també avui, un dels signes d’identitat de Catalunya: la consideració de la cultura com un element clau per al desenvolupament del país. [+]

La Mancomunitat de Catalunya va crear, juntament amb el Consell d'Investigació Pedagògica, un projecte de planificació per crear biblioteques arreu del territori català amb l'objectiu de fer arribar a tothom la cultura. Fruït d'aquella idea, amb Eugeni d'Ors com un dels redactors clau, va néixer el disseny del pla. Valls, Sallent, les Borges Blanques i Olot van ser les primeres localitats que van tenir una biblioteca d'aquest projecte gràcies al concurs que es va convocar el 1915, que volia instaurar una biblioteca popular en cada demarcació. La tardor d'aquell any, es va fundar l'Escola Superior de Bibliotecàries.

Segons que ha declarat la Cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat, Carme Fenoll al digital Núvol, l'Any de les Biblioteques pretén fer balanç i donar valor al model bibliotecari impulsat per la Mancomunitat de Catalunya i també posicionar el model de biblioteca pública de Catalunya per fer front als reptes de la societat de futur. Es vol difondre el paper de les biblioteques com a espai viu, que acull i expressa la màxima diversitat. L’excepcionalitat no ha de venir tant per la quantitat d’esdeveniments, com pel punt d’inflexió que implica iniciar noves estratègies, nous serveis.

Properament es presentarà el programa detallat d'activitats i ja és segur que començarà el servei de préstec de llibre digital mentre que es treballa per aconseguir el catàleg únic i el carnet cultural únic per a totes les biblioteques del país.

Podeu llegir l'entrevista sencera aquí.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.