En la mort de Carles Gerhard

Redacció L'Avenç

diumenge, 12 de octubre del 2014

Carles Gerhard @ JMM-L'Avenç

Lamentem profundament comunicar la mort de l'amic Carles Gerhard i Hortet el dia 7 d'octubre a Ciutat de Mèxic, als 86 anys d'edat. [+]

Carles Gerhard havia nascut a Valls el 1928 i era enginyer químic. Fill de Carles Gerhard i Ottenwälder, que va ser membre destacat de la Unió Socialista de Catalunya i diputat al Parlament de Catalunya, i nebot del músic Robert Gerhard, va haver d'exiliar-se amb la seva família el 1939.

L’any passat va publicar les seves memòries a L'Avenç, amb el títol de Dues guerres i un exili. El llibre comença amb la seva infància a Valls i el trasllat a Barcelona el 1935. Però la seva història personal i familiar aviat es veurà marcada per l'esclat de la guerra i l'estada a Montserrat, on el seu pare havia estat enviat com a comissari de la Generalitat per preservar-lo de la destrucció. L'any 1939 comença el seu exili forçat, primer a França i Suïssa, i després a Mèxic, on s'establiran a partir del 1951.

Les memòries de Carles Gerhard signifiquen una aportació nova i diferent al panorama de la memorialística catalana de la guerra civil i de l’exili republicà, amb la narració objectiva i serena d’una experiència viscuda per un noi jove en unes circumstàncies difícils.

Per a nosaltres va ser un plaer treballar amb ell i la seva esposa, Antònia Pi-Sunyer, en l'edició del llibre. El caràcter bonhomiós i la determinació de tots dos els han mantingut sempre en contacte amb Catalunya, i per això vam voler contribuir a la difusió d'una experiència personal de la qual hem d’aprendre molt encara.

En aquest enllaç podeu descarregar-vos el pròleg al llibre que va escriure l'historiador Borja de Riquer.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.