Avui estrenem 'Bon cop de falç. La història de l'himne'

Redacció L'Avenç

dilluns, 08 de setembre del 2014

Cartell Segadors

AVUI a les 23.10 TV3 estrena 'Bon cop de falç. La història de l'himne', el documental que hem coproduït amb Enderrock i Clack sobre el llibre de Jaume Ayats. [+]

El documental es va presentar ahir al Museu de la Vida Rural de L'Espluga de Francolí i va tenir una magnífica acollida. Avui a Sant Boi de Llobregat, poques hores abans de l'estrena, tindrà lloc una projecció del 'making of' i de l'escena que rememora la cantada de 1976 a la plaça de Catalunya de la localitat.

Conduït i narrat pel mateix Ayats i dirigit per Eloi Aymerich, el documental ‘Bon cop de falç. La història de l’himne’, està basat en el llibre ‘Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional’ del musicòleg i director del Museu de la Música Jaume Ayats.

El 1892, el músic barceloní Francesc Alió va compondre la cançó ‘Els Segadors’ a partir del text oral sobre els fets de 1640 i de la melodia de la cançó eròtica ‘Els tres garberets’, o tres segadors. La cançó ha perviscut en el temps i, amb diverses modificacions, va esdevenir l’himne nacional de Catalunya el 1993.

El llargmetratge combina escenes de ficció amb actuacions musicals –Meritxell Gené, Miquel Gil, Jordi Fàbregas i el Cor Jove de l’Orfeó Català– amb una vintena d’entrevistes amb especialistes que basteix un retrat tant de l’himne com de la història col·lectiva d’un poble que lluita, prenent com a símbol de la construcció nacional el fet de “cantar junts per sentir que som alguna cosa junts”. A la part final del documental, un epíleg en forma de debat entre director de la revista L’Avenç, Josep Maria Muñoz; l’escriptora Laila Karrouch; i el músic i productor Marc Parrot serveix per reflexionar sobre la vigència d’“Els Segadors” com a himne nacional de Catalunya i sobre el seu futur com a element de consens de la societat catalana.

El documental ha comptat amb l’assessorament en les escenes de ficció del realitzador català Esteve Rovira i de la música original composada pel guitarrista Toni Xuclà. Les escenes de la ficció es van rodar a Tona, a la comarca d’Osona, amb una quinzena d’actors participants.

Avui podeu escoltar Jaume Ayats a L'Oracle de Catalunya Ràdio a les 15h i veure'l amb el músic Jordi Fàbregas al programa Divendres, de TV3.

Aquesta nit, si voleu comentar el documental en directe a Twitter podeu utilitzar l'etiqueta #seguemarran

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.