Jaume Ayats, Premi Nacional de Cultura Popular 2012

Jaume Ayats

Redacció L'Avenç

dilluns, 16 de juliol del 2012

L'etnomusicòleg Jaume Ayats, autor d'Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional (L'Avenç, 2011) ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura Popular 2012 que atorga el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. Els Premis Nacionals de Cultura són la distinció més important en el camp de la cultura a Catalunya i s'atorguen cada any a persones o organitzacions que hagin excel·lit en cadascuna de les àrees culturals representades en les diferents categories durant l'any anterior.
L'acta del jurat diu: «Pel rigor i l’excel·lència del seu treball en la recerca i divulgació de la música popular. L’any 2011 aquest etnomusicòleg publicà Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional, un estudi amè i minuciós alhora sobre l’actual himne de Catalunya. Doctor en Història de l'Art, intèrpret de violí, rellevant investigador de la música oral d’arreu, ha estat present en el llarg i fecund desenvolupament dels vint-i-cinc anys del Festival Tradicionàrius».

Jaume Ayats Abeyà (Vic, 1960) és músic i professor d’etnomusicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha investigat la música oral catalana amb el Grup de Recerca Folklòrica d’Osona, i n’ha editat CDs. En els darrers anys ha publicat Cantar a la fàbrica, cantar al coro. Els cors obrers a la conca mitjana del Ter (Eumo, 2008) i Explica’m una cançó (Dalmau editors 2009).
Ha comissariat l’exposició Veus de la Mediterrània i és autor amb Joaquim Rabaseda del documental Veus i sons de la Mediterrània. Dirigeix projectes de recerca dins del grup d’investigació “Les músiques en les societats contemporànies” (MUSC) de la UAB i col·labora en cursos de l’ESMUC. Canta amb La Nova Euterpe.

El llibre exposa l'origen d'Els Segadors, una cançó popular que es va transformar, el 1640, en un crit de guerra. A finals del segle XIX, Francesc Alió va ajuntar la lletra de guerra que cantava la mare de Jacint Verdaguer amb la melodia de la cançó eròtica que li va cantar el canonge Jaume Collell. Emili Guanyavents –procedent d’ambients anarquistes, espiritistes i maçons– va escriure la lletra actual de l’himne i els cors el van fer viure. Els Segadors es va difondre amb el tren mentre els governadors civils feien mans i mànigues per prohibir-ne el cant. Semblen elements d’una ficció, però són dades del tot certes. El llibre inclou també un CD amb diferents versions de l’himne enregistrades en l’últim segle i en diversos estils.

Actualment, L'Avenç, el Grup Enderrock i Clack Produccions estan treballant en la producció d'un documental basat en el llibre.

Video de Jaume Ayats que repassa la història d'Els Segadors a través de les versions de la cançó del CD inclòs al llibre (aquí).

Llibre a la venda a llibreries i a través del web.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.